Софийският университет беше домакин на българо-японски научен форум за технологии

В аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя българо-японския научен семинар "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето", организиран от Министерството на образованието и науката, съвместно с посолството на Япония в България.

На форума присъстваха посланикът на Япония у нас Шиничи Яманака, министърът на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай Денков Николай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, предишните ректори на СУ - акад. Благовест Сендов и проф. Иван Лалов, преподаватели, изследователи и студенти.

Посланик Шиничи Яманака поздрави присъстващите и подчерта, че се очаква в бъдеще информационните и комуникационните технологии да доведат до сериозни промени в производството, транспорта, здравеопазването и публичните услуги. По думите на японския посланик ще настъпят и редица промени в начина на работа и в живота на хората.

Официален гост-лектор на семинара беше д-р Хироши Амано от Университета в Нагоя, който е носител на Нобелова награда за физика за 2014 г. Във форума участваха също д-р Мичинари Хамагучи - председател на Японската агенция за наука и технологии, и Нобумаса Цуцуй - председател на компанията "Токайски медицински продукти". Заместник-ректорът на СУ проф. Николай Витанов подчерта, че за Софийския университет е чест да бъде домакин на този интересен семинар, посветен на науката, технологиите и иновациите. Той отбеляза, че СУ е на второ място след БАН по брой на научни публикации в списания.

За 2016 г. изследователите на СУ имат почти 700 публикации в научни списания и над 17 000 цитирания. Проф. Витанов изтъкна, че Софийският университет е единственият български университет, който има традиции в преподаването на японски език и култура. Той говори и за развитието на специалността "Японистика" в СУ през последните 30 години, като подчерта изключителната подкрепа от страна на японското посолство у нас и на различни японски фондации.

Проф. Витанов отбеляза, че активно се развиват студентската и преподавателската мобилност и даде пример с отличните отношения, които Софийският университет поддържа с 19 университета в Япония. Министър Николай ДенковНиколай Денков Николай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян каза, че както България е много популярна в Япония със своята култура, така и Япония е популярна тук, като нацията, която е отличен пример за това как науката и технологиите могат да работят заедно в името на обществото.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет