МОН предлага удължаване на учебната година (видео)

Булфото
share

На проведено днес обществено заседание на Обществения съвет към министъра на образованието и науката бяха представени проектите на държавни образователни стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, предаде репортер на Новини.бг.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че новият учебния план предвижда да има промяна в броя на учебните седмици на учениците от 1-ви до 12-и клас. Учениците от началния курс (от 1-ви до 4-ти) ще учат 34 учебни седмици и ще завършват на 15 юни, а не както до сега на 24-ти май. Учениците от 5-ти до 11-ти клас ще участ 36 седмици и ще завършват на 30-ти юни. Единствено учениците в 12-ти клас ще завършват на 24-ти май, заради кандидат-студентските изпити.

Кастрева подчерта, че с новите промени се цели да бъдат по-малко натоварени учениците, а периодът на прекъсване на учебните занятия да бъде по-малък.

Началото на учебната година се запазва, както до сега - 15-ти септември, а ваканциите ще се определят от министъра на образованието всяка година. Предстои да се въведат и нови предмети, като "Предприемачество", "Гражданско образование", "Компютърно моделиране". "Компютърно моделиране" ще изучават учениците от 3-ти до 12-ти клас. То ще е съобразено с възрастта на децата.

Изобразителното изкуство и музиката няма да отпаднат от учебните планове, стана ясно още по време на дискусията.

На общественото обсъждане присъстваше и Янка Такева, която е председател на Синдиката на българските учители.

Водещи новини

Още новини