Танев: На мен дървени философи не ми трябват, Ботев и Вазов остават в учебните планове

  • 22 октомври 2015 11:35

  • 2104
  • 4
Танев: На мен дървени философи не ми трябват, Ботев и Вазов остават в учебните планове
© Булфото (архив)

Ботев и Вазов не представляват просто автори, тъй както Конституцията не е просто текст. Не казвам, че са сакрални, но те са изграждащи нацията исторически фигури и тяхното творчество има и възпитателно действие.

Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент, попитан за промените в новите стандарти и учебните планове по български език и литературата. Министър Танев коментира, че "паниката идва от там, че в минали години е имало окастряне на двама автори по начин, който е невъзпитан към нашата история. Според мен, в известна степен престъпен към изграждането на българската нация, това е мое собствено мнение и не ангажирам никого с него", каза министърът.

Отнеме ли се от учебния процес, каквото и да било от тях /Ботев и Вазов/, това, което е важно за децата, защото са бъдещето на нацията, се отнема и тяхната българщина, заяви министър Танев. Той отбеляза, че за българщината друга нация няма да се грижи. "На мене дървени философи не ми трябват, защото има и такива, които разглеждат каквото и да било като текст или като автор, това е професионална деформация", заяви образователният министър по повод на идеи за промените в стандартите по български език и литература. Министър Танев отбеляза, че слава Богу, не само той, но и милиони български родители не споделят, подобно отношение към тези автори, включително и представителите на други етноси в България.

"Ето защо, ще направя всичко възможно, което е било сгрешено в предни години, когато разглеждаме учебното съдържание по български език и литература, да бъде поправено и ако прекалено много старите сили, които разглеждат Ботев и Вазов, като автори само, да чуят гласа на много родители", заяви министър Танев.

Последвайте канала на

БТА
2104 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.10.27 | 23:39

3
Ботев, Вазов, Левски всички те ще изчезнат от учебниците скоро. Това са изфабрикувани "личности", чиито пропагандни театри в настоящият момент не са нужни - за да ни втълпяват колко велики са "братушките", за което те са си получавали надниците.

2015.10.27 | 23:40

4
Мой роднина е прекарвал Левски през Дунав и го е крил в дома си. Така, че ние родово много добре знаем какво е представлявало това лайно, в действителност, а не така както ви го описват на вас. Жалко, че моята рода не го е предала, сега щях да бъда истински горд с тях.

2015.10.27 | 23:39

2
Ти си просто трол. Престани да занимаваш хората с глупостите си. Няма съвършени хора, били са като всички останали обикноввни люде, но са дали живота за Свободата на Отечевството си, били са а будно и силно съзнание, което е обединило каузата, да сме свободни в днешно време, да имаме свой избор, а ти хал хабер нямаш понятия от историческа и родова памет. Просто си расъл в удобства и не знаеш какво е Свобода, и да обичаш Родината си! Несериозник!
Nikolay G. Nikolaytchev

2015.10.27 | 22:17

1
Подкрепям на 100% министьр Танев. В България трябва да се учи билгарска литература и българска история.

Добави коментар

Водещи новини