Репортер си купи отговори за матура (обновена)

share

Теч на информация на матурите за зрелостници. Екип на БТВ под прикритие разкри манипулацията. Оказа се, че има създадена организация да се купят отговорите и при малко късмет можеше да се препише спокойно.

Според сигнали до електронната поща на медията, на изпита по български език и литература масово се преписва. Зрелостниците разполагали с верните отговори. Изпращал ги човек от министерството час след началото на изпита.

Вечерта преди втората задължителна матура, търговията в мрежата вървеше с пълна сила. Екипът под прикритие уговаря среща с дилър - за пазаруване на отговори по английски език.

На въпроса „Как ще ги получа?”, репортерът получава отговора „На SMS - даваш някакъв телефон, на който искаш, чакай сега ще ти ги покажа, аз нали ги правя същите матури”. Дават се и инструкции за успешно преписване - всичко чрез SMS.

Министерството на образованието и науката е уведомило МВР за случая. Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова е заявила, че ще бъде безпощадна, ако се установи, че е имало  изтичане на информация от човек от системата на образованието - от МОН или от училищата, посочиха от образователното министерство.

Днес около 120 хиляди ученици отново се явиха на изпити. 60 хиляди зрелостници положиха втора задължителна матура - по предмет по избор от изучаваните 13 дисциплини. Най-предпочитаната втора матура бе по География и икономика, и Биология. Изпитът за големите ученици започна точно в 8.00 часа.

Водещи новини

Още новини