Конкуренцията при кандидат-гимназистите ще е убийствена, бежанците с предимство

share

Конкуренцията при кандидат-гимназистите ще е убийствена тази година. На седмокласниците ще им трябва оценка поне 5,50, за да влязат в елитни училища и гимназии.

9922-ма ще се състезават за 7906 места в София. Това съобщи началникът на Столичния инспекторат Ваня Кастрева.

Причината за голямата конкуренция е, че паралелките ще бъдат намалени до максимум 26 ученици, обясни Ваня Кастрева, пише "Монитор". В момента таванът за един клас е от 29 ученици.

Намаляването на броя на децата в клас започна още миналата година, но само в някои училища. Намаляването на броя на учениците в една паралелка се прави, за да има по-равномерно разпределение на децата в училищата и да се спасят по-малките училища, които трудно запълват план-приема си.

201 ще бъдат профилираните паралелки в гимназиите в София през следващата година, а професионалните ще са 99.

От 17 до 20 юни кандидат-гимназистите ще трябва да подадат документи за участие в първото класиране. Училищата ще имат шест дни да обработят заявленията и на 26 юни ще станат ясни имената на първите класирали се.

Записването за участие във второ класиране ще е до 4 юли, а резултатите ще станат ясни на 10 юли. Финалното, трето класиране, ще бъде обявено на 17 юли.

Съкратени срокове за приемането на документи за кандидатстване в училищата по изкуствата от 7 на 5 работни дни предвижда промяна, публикувана вчера в "Държавен вестник”. Освен това е записана и възможността децата със статут на бежанци у нас да могат да се обучават в училищата по изкуствата, без да плащат. Поправките са подписани от министъра на образованието и науката Анелия Клисарова и министъра на културата Петър Стоянович.

 

Водещи новини

Още новини