Сергей Игнатов: Дуалната система е грешка и тепърва ще берем горчиви плодове

share

Докато съществува българска държава тя ще запази функциите на регулиране на всички процеси в образованието. Ролята на Министерството на образованието е да подпомага системата на образованието, а не да наказва. бившият министър на образованието Сергей Игнатов по БТВ. "Българската образователна система е добра, но тя трябва да бъде гъвкава".

"Нашите деца са умни, особено математиците ни, но системата е лоша". Това смята бившият министър на образованието Николай Милошев по БТВ. "Последните 25 години образованието не е било приоритет на държавата, а трябва да бъде. Няма нация, която да е прогресирала загърбвайки образованието. Когато в България се разбере, че нашето бъдеще ще бъде по-добро, когато децата ни са по-образовани тогава нещата ще се подобрят".

"Има много форми на образование, които са дали добри резултати", смята Игнатов. Той подкрепя идеята за различни форми на образование, ако те са добри за детето.

"Училището е място за комуникация, така се изгражда личността", заяви Милошев и допълни, че домашното образование не е пълноценно по всички предмети.

"Ние нямаме образователен закон, защото управляващите мислят краткосрочно от избори до избори. Много лесно можеш да критикуваш правителството за бездействието му относно образователните реформи. Ние написахме един закон, но той не беше прие и везе е остарял, а трябваше сега да се използва", заяви Игнатов. Според него дуалната система, която се въвежда е грешка и тепърва ще берем горчивите й плодове. Сменя се ориентацията не детето да се стимулира, а администрацията".

"Образователният процес е в името на децата", смята Сергей Игнатов.

"Загуба за нацията е това, че дълги години инвестираме в децата, а после те напускат страната и се реализират в чужбина. Това е загуба на човешки потенциал. Те биха се върнали, ако им създадем условия за това", завърши Милошев.

Водещи новини

Още новини