Ректор напусна за 8 дни за над 37 000 лв обезщетение за отпуски

share

Ректорът на Висшето строително училище “Любен Каравелов” напусна поста си да 8 дни, за да вземе колосалното обезщетение от 37 529,76 лв.

Сумата му се начислила за 236 дни неизползвана отпуска. Доц. Георги Годинячки твърди, че напуснал не защото бил изкушен от солидната сума, а защото бил изтекъл мандатът му на ректор. “Мандатът ми на ректор свърши и написах заявление за прекратяване на трудовия ми договор с ВСУ. Това е мое право. Да, имах неизползван отпуск, който ми беше изплатен. Все пак съм бил ректор в продължение на 10 години. Полагат ми се по 48 дни на година”, казва доц. Годинячки пред “168 часа”.

Доцентът твърди, че през цялото време на мандата си на ректор е ходил на работа извънредно – всяка неделя, макар че за тези дни не е получавал обезщетение.

Любопитното е, че само 8 дни след напускането си от ВСУ Георги Годинячки отново е назначен на работа там – като доцент. Любопитно е обаче, той минава само процедура на избор, а не конкурс. “Когато някой е заемал такава длъжност във ВСУ, конкурс не се обявява. Беше проведен избор във Факултетния съвет”, пояснява Годинячки.

Той твърди, че във времето, когато е бил ректор на висшето училище е следял колегите му да използват стриктно отпуските си. За себе си обаче казва: “Аз съм работохолик, всеки може да го потвърди. Натрупала ми се е отпуска, което не е престъпление, нито някой има право да ме пита защо напускам и ми плащат отпуската. Не се упреквам за това”, казва доц. Георги Годинячки.

Водещи новини

Още новини