Приходите на СУ се повишават с 350 000 лв. на семестър

share

10 лева повече за най-ниската и 37,50 лева повече за най-високата такса на семестър в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е изражението на 8-процентното увеличение на таксите, което беше гласувано от Академическия съвет на висшето училище.

Така Алма Матер ще печели общо 700 000 лева годишно, които обаче няма да бъдат достатъчни за увеличение на заплатите на служителите, които не са повишавани от 2008-ма година. В момента най-ниската такса в университета е 360 лева, а най-високата е 1000 лева.

Увеличението на семестриалните такси в Софийския университет е съобразено увеличението на минималната работна заплата, обясни зам. ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова. Парите от увеличението ще стигнат покриване на сметки и ремонт на няколко аудитории. "350 000 лева на семестър ще бъдат допълнителните приходи, ако се запази броят на студентите. Тези пари няма да бъдат предназначени за увеличаване на нашите заплати, а ще искаме да си подпомогнем ремонта на няколко аудитории, за плащането на ток, вода и парно", обясни доц. Стефанова.

По повод заканите за студентски протести, доц. Стефанова заяви: "Мисля, че винаги сме говорили със студентите и се разбираме. Единственото, задължително в този случай, е да водим академичен диалог и мисля, че аргументите ще бъдат разбрани. Преди всеки протест трябва да бъдат проведени разговори".

Кандидатстудентската кампания на университета тази година ще започне с писмения изпит по журналистика на 17 март. Срокът за подаване на документи за участие в първата изпитна сесия е до 8-ми март, а за втората до 23 май.

Сред новостите тази година е, че третото класиране трябва да приключи в края на юли, а не както до сега през август.

Осем остават специалностите, за които не се признават резултатите от държавните зрелостни изпити.

Водещи новини

Още новини