Алма матер вдига таксите

share

Повишаването на семестриалните такси в Алма матер ще обсъди академичният съвет на Софийския университет на свое заседание днес. Предложението, върху което ще се умува, е дали студентските такси да поскъпнат с 8 на сто, пише "Монитор". Причина е повишената минимална работна заплата до 310 лв. от тази година. Новите такси ще бъдат в сила от учебната 2013 - 2014 година.

В момента таксите в Алма матер за редовно следване варират между 300 и 750 лв. Следването по педагогика и логопедия сега струва 340 лв. на семестър. Такива са цените и за специалностите публична администрация и стопанско управление. Правото, журналистиката и българската филология са по 500. Толкова излиза и следването в специалностите история и археология. Студентите по информатика и компютърни науки дават по 750 лв. на семестър. Най-много плащат курсистите по медицина и фармация, които дават по 925 лв. на семестър.

Миналата година правителството разреши на висшите училища да вдигат таксите за следване до 2/3 от сумата, която хазната отделя за издръжка на висшист. Тогава обаче Алма матер отказа да вдига таксите за следване. В момента тарифите за висше в Софийския университет са едни от най-ниските в страната.

Таксите за платена докторантура скачат през тази година. Повишаването им се дължи на минималната работна заплата, на базата на която се изчисляват тарифите за докторанти. Със 180 лв. скача платеното редовно следване в Алма матер – до 2610 лв., или 9 минимални заплати.

Задочното следване пък поскъпва със 120 лв. до 1860 лв. За докторантура на самостоятелна подготовка ще се плащат 3 минимални работни заплати, което прави 930 лв. на семестър. Увеличението важи за българските и чуждестранните студенти от ЕС.

Водещи новини

Още новини