Професори и доценти в пенсия след 68 години

share

Професорите и доцентите във висшите училища да се пенсионират на 68 г., ако са натрупали достатъчно трудов стаж. Това предложение за поправка в Кодекса на труда бе направено вчера от синдикат „Висшето образование”. То бе подкрепено от образователното министерство на среща между представители на институциите и ректорите на висшите училища.

В момента професорите, главните асистенти и докторите на науките могат да бъдат пенсионирани от ръководствата на университетите при навършване на 65 г. независимо от натрупания осигурителен стаж. В същото време за нехабилитирания персонал и асистентите това правило не важи и те могат да работят, докато желаят. Според председателя на синдиката „Висше образование” доц. Лиляна Вълчева това създава предпоставки за дискриминация.

Сега над 6% от всички хабилитирани лица у нас подлежат на пенсиониране, но нямат необходимия трудов стаж. Според изчисленията, ако бъдат оставени да го натрупат, ректорите ще ги пенсионират на 85 г. и нагоре.

Повечето ректори застанаха зад предложението на синдикатите, но експертите на социалното ведомство не го подкрепиха, тъй като сегашният закон бил достатъчно добър.

Водещи новини

Още новини