Янка Такева: Българският учител е подложен на ежедневен стрес

  • 17 декември 2012 07:46

  • 2113
  • 2
Янка Такева: Българският учител е подложен на ежедневен стрес
©

Младите хора ги е срам да запишат педагогика в университетите.

Около тази теза се обединиха Янка Такева-председател на Синдиката на учителите в България и Стела Богомилова-експерт по образование в сутрешния блок на Нова телевизия. Двете коментираха последните случаи с пияната учителка влязла в час и сигналите за връзка между млада учителка и неин ученик в Благоевград. Такева заяви, че българското училище не е уважавано. Българският учител работи в стресова ситуация. Той е подложен на ежедневен стрес и унижение, категорична беше тя.

Учителят в наши дни не е уважаван от обществото и е подложен на непрекъснат психологически тормоз от страна на родителите. Всички си мислят, че учителят трябва да бъде и майка, и баща и баба, продължи тя. Мога да кажа, че младите хора записват със срам педагогика в университетите. До там я докарахме. И за това са виновни всички-общество, университети, политици. Учителят няма подкрепа от страна на родителите. Образователната система няма подкрепата на обществото, допълни Такева.

Стела Богомилова беше на мнение, че непрекъснатите реформи в българското образование също оказват своето влияние. 20 години се правят реформи, които не доведоха до нищо добро. Децата нямата никакво доверие в системата, заяви тя. Професията е много феминизирана. Младите хора не искат да бъдат учители. Това е голям проблем, допълни тя. Тези проблеми, които ни заляха последните дни ще нарастват лавинообразно. Положението е много сериозно. В системата на образованието има много проблеми и никой не взема мерки за тяхното решение, завърши тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2113 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Валентин Бекяров

2012.12.17 | 20:59

2
А българските директори г-жо Такева ? Или сте забравили ходенето до с.Чорбаджийско в Родопите? Винаги има начин.Зависи от способа който се употребява.И да политиката е за доста неща виновна- като например недооценяване на кадрите.

2012.12.17 | 20:59

1
И стресираните учители си го връщат на децата.Няма осъден учител.От моя набор тези,които не ги приеха във висши училища станаха учители и полицаи.

Добави коментар

Водещи новини