Мулета с нелегални цигари минавали под носа на митничарите

share

Контрабандните цигари на най-големия пазар на Балканите - "Илиянци", идват с мулета през границата. Това твърди ливанският шиит Мурта, който бе задържан с над 40 мастърбокса папироси, скрити в склад на втория етаж на "Търговска база-2", пише "Стандарт".

Митничарите признават, че за пръв път от година хващат контрабанден внос на цигари от Сърбия. Причината - съседите са вдигнали акциза. Въпреки това има пазар за тях, които минават за по-качествени.

40-годишният ливанец е трупал стоката от Сърбия и Китай в собствената си клетка, оградена с телена мрежа, където би трябвало да съхранява китайски пуловери, якета и панталони, които продава в магазин номер 55 на "Илиянци".

Мулетата контрабандисти минавали буквално под носа на митничарите. Добичетата влачели гигантски, но леки дисаги, натъпкани с цигари. Движели се по речните дефилета на българо-сръбската граница и прекосявали р. Нишава. Посрещали ги наши мутри, които пласирали по около 10 мастърбокса дневно на "Илиянци". На ден печалбата от контрабандните цигари била около 10 000 лв., пресмятат експерти от митниците. Засега обаче големите босове остават недосегаеми.

Ливанецът Мурта разказал на разследващите, че няма пряка връзка с шефовете. Те му  звънели всеки ден от предплатени сим карти  "Какви искаш и колко?", бил традиционният въпрос. Карали му папиросите до склада в "Търговска база-1" с автомобили - на малки пратки от по 1-2 кашона, скрити сред китайски дрехи със същата опаковка. После Мурта и брат му прехвърляли стековете през оградата на "Търговска база-1" - отсреща чакали дилърите на дребно. Полицаите изчисляват, че Мурта е успявал да пласира най-малко по 500 кутии дневно. В най-силните дни е продавал и до 1500 - което е над хилядарка чиста печалба.

"Взимам "Вайсрой" със сръбски бандерол на 2,00 лв., давам го на 2,80 картона. Малките печелят също по 30-40 ст. На дребно цената е 3,20-3,30 лв., най-много 4 лв.", призна Мурта пред "Стандарт" час след като го закопчаха в петък. Шокиран от ареста, Мурта първо моли митническите служители да му дадат да се обади на жена си, за  да прибере децата от детска градина 

Ливанецът има 3 отрочета, най-малките са на 3 и 4 г. "Планирахме да ударим склада предния ден. Бяхме вкарали специален човек на третия етаж, който идентифицира местоположението и достъпа до него. Но братът на Мурта беше като мобилна камера - въртеше главата си на 360 градуса и нямаше как да проникнем незабелязано", разказа пред "Стандарт" шефът на отдел "Митническо разследване и разузнаване" в Столична митница Юлиян Мирков. Оказва се, че са следили ливанеца цели 6 месеца, за да го "заковат". Какво следва? "Ами, ще фалирам за пореден път и ще се опитам да стана", оптимист е Мурта - без да осъзнава, че ще му образуват дело за притежание на акцизни стоки в особено големи размери, за което може да лежи до 8 г. затвор.

Водещи новини

Още новини