Тестването на BG-ALERT мина успешно в „стелт“ режим – никой даже не разбра

  • 17 октомври 2024 18:05

  • 811
  • 0
Тестването на BG-ALERT мина успешно в „стелт“ режим – никой даже не разбра
© Novini.bg

Тестването на BG-ALERT мина успешно, казаха от Защита на населението. Просто населението не е разбрало. 

Ако вие сте от неполучилите сигнал, сега… трябва да ви се обясни значи… не сте си настроили телефоните да получават съобщенията на BG-ALERT. Сами сте си виновни, един вид. 

По принцип е хубаво да следите внимателно какво ви се казва, нали така?! 

Цитат: „Комисар Джартов обясни, че на страницата на BG-Alert има указания за настройване на телефона за получаване или за отказ от съобщения“. 

Сигурен съм, че баба ви е прочела и се е запознала с указанията от страницата на BG-Alert. И си е настроила телефона на ултракъсите вълни на BG-Alert – че да им хваща предаванията на „Хумор, сатира и забава“. 

Вие това трябваше да го знаете… че има настройки и така нататък. Кой ви е крив, че не сте в час с нещата от живота?

Сà… имаше и един друг проблем – че хора, които си БЯХА направили настройките (как разбраха за тях!?), също не получиха нито „бип“, нито „test, test”, ама…

Както и да е. 

Мисълта ми беше, че, ако се случи случка в рòдината, ще сте в сигурни ръце, не се тревожете. Добре е да знаете, че държавата и институциите ви пазят. Грижат се за вас. Имат ресурс. Имат капацитет. Има хора, както се казва. 

Сега… ако вие имате усещане, че нещо не е наред… пà да си бехте оправили настройките! То си пише. 

Гл. комисар Джартов: Тестването на BG-ALERT мина успешно

„Клетките на операторите сработиха по начина, по който очаквахме. Тези граждани, които си бяха активирали предварително, включително и аз, получаване на съобщение по тестовия канал, получиха такива съобщения. При някои телефони по презумпция този канал, който е за тестовите съобщения, е деактивиран“.

Въпроси?

Амчи как. „Тестови канал“, „граждани, които си бяха активирали“, „сработиха по начина, по който очаквахме“…

То, да ви кажа… и ние горе-долу това очаквахме. Не видях някой да е изненадан. 

На предното тестване никой не ни беше казвал да си включваме нищо, пък си имахме test, test, аларма и всичко както си му е редът. 

Между тогава и сега нещо се е променило, ама ние сме си виновни, че не следим нещата в държавата. Например, прибираш се от работа, преглеждаш на едното дете домашното по български, пишеш на другото домашното по математика, вечеряш, разменяш пет приказки с половинката (ама много набързо) и сядаш да преровиш сайтовете на всички институции в републиката, че да си в течение с промените. Тук ще трябва да се пипне някоя настройка на телефона, там – някоя регистрация за избори, тук-там-навсякъде животът си тече. Днеска не си разбрал за настройката на телефона, утре се давиш в наводнението или те затрупва земетресението…

А, не… грешка… наскоро казаха, че „системата“ не сработва при земетресения, че те били внезапни и неочаквани събития и нямало време да сработи бг-алерта. Явно и бедствията в родината пращат заявки в уговорени срокове; и, ако не го направят, не ги отразяват. 

Но, както казахме още в началото – добре е да знаете, че държавата и институциите ви пазят и се грижат за вас. Създава се усещане за стабилност и сигурност. 

Ако си мислите, че просто едни пари са били усвоени по някаква поръчка за ранно предупреждение на населението, трябва да си преразгледате мирогледа, защото това е България и тука все пак такива неща не се случват. 

Родината на компютъра, киселото мляко, електричеството, азбуките, цивилизацията, космическите пътешествия и картонените ламборгинита не може да създаде нещо, което да не е добро, уникално и работещо. Ако то е такова, значи проблемът е във вас – не сте си направили настройките. Точка. 

Преди време ни казаха, че корупция няма, а има само усещане за корупция. Вие продължавате обаче: не, та не – корупция било! То ви се казва, като на хора ви се казва, че няма, вие – продължавате. Не сте си направили настройките просто и затова имате усещане за корупция. 

Както и проблемите ви с купуването на гласове… просто четете грешните медии, това е. 

Но да не се разсейваме. Да не забравяме, че „Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението"“. 

Предварително ни предупреждаваха неколкократно за тия тестове, че да не си изкараме акъла. Хората си звъняха да се предупреждават „ти разбра ли… а, добре, че да не се стреснеш, кажи на баба ти“ и т.н. 

„Тестовете ще се провеждат периодично, обясни още комисар Джартов, като най-вероятно ще бъде избран подходът, подобен на сиренната система – два пъти в годината да се правят тестовете“. 

Не се притеснявайте; и три пъти в седмицата да го направят, пак няма страшно… то, едва ли ще го чуете, така или иначе… 

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
811 0

Водещи новини