Гръцки съд осъди бивши държавни служители за смъртоносните наводнения от 2020 година

  • 17 октомври 2024 19:01

  • 331
  • 3
Гръцки съд осъди бивши държавни служители за смъртоносните наводнения от 2020 година
© pixabay

Гръцки съд осъди на 15 месеца лишаване от свобода условно бивш областен управител в Централна Гърция и трима други бивши служители за действията им във връзка със смъртоносните наводнения през 2020 г., съобщава БТА.

Циклонът „Янос“ премина през Централна Гърция през 2020 г., като отне живота на трима души, наводни градове и магистрали в района на Тесалия и превърна земеделска земя в кални езера край градовете Кардица и Фарсала. 

Съдът днес призна за виновни бившия областен управител Костас Агорастос, бивш заместник-управител и двама бивши директори на технически проекти, за направени пропуски, които са могли да предотвратят наводнението. Те отрекоха да са извършили такива пропуски. Агорастос каза извън съда, че не е можел да спре потоп, какъвто се случва веднъж на 1000 години, и че планира да обжалва присъдата. 

ЕП отпусна над 1 млрд. евро за пет страни членки за възстановяване на щетите от наводненията през 2023 г.

Съдът оправда всички подсъдими по обвиненията за непредумишлено убийство във връзка с отнетите при природното бедствие човешки животи.

Адвокатите, които представляват жертвите, казаха, че ще предприемат правни стъпки днешното решение да бъде отменено.

„Бяхме наистина разочаровани от решението“,  каза пред Ройтерс Василики Суфла, адвокат на една от жертвите.

„Смъртта на тези хора не е инцидент, не е лош момент. Тя е резултат от колективния провал на държавния механизъм“, каза Суфла пред репортери извън съда.

Гърция полага усилия да се справя с все по-честите прояви на екстремно време.

Миналата година бурята „Даниел“ причини второто голямо наводнение в рамките на три години в Тесалия. Наводнението - най-тежкото в историята на Гърция - отне живота на 16 души и опустоши плодородния регион, разруши пътища и ж.п. линии.

По този случай започна разследване дали има умишлено извършени престъпления или по небрежност, довели до влошаване на последиците от миналогодишното наводнение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
331 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ХхХ

2024.10.17 | 19:54

2
така се прави виновните на съд

2024.10.17 | 20:17

3
Глупако, съдът решава кой виновен и кой не, а на съд може да се яви и невинен! То бива малоумщина в интернет бива но това вече е СМЕШНО!

2024.10.17 | 19:39

1
Подаpете на кpаката си тoплина! Уникaлнитe oтoпляe.ми cтeлки са напълно бeзoпаcни и издpъжливи. Kyпeтe на пoлoвин цeнa-----> use.my/stelky

Добави коментар

Водещи новини