Обвинената в кражба на картини галеристка: Невинна съм

share

"Аз съм невинна, моля съдът да ми предостави възможност са покажа всички доказателства в своя защита", заяви
 в съдебната зала 39-годишната Марина Персенгиева, обвинена в подмяната на 9 акварела и 86 графики от Художествената от галерията в Нови пазар, докато е била уредник там.

Припомняме ви, че дъщерята на художника Петър Персенгиев, чието име носи галерията, е обвинена за длъжностно престъпление в особено големи размери, извършено в периода 2003-2004 година.

Днес Шуменският окръжен съд разглежда мерките за неотклонение на Персенгиева. Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража. „По оценка на експертите стойността на подменените картини е най-малко 70 000 лв.", заяви наблюдаващият прокурор Румен Рачев.

От защитата отхвърлиха искането за постоянен арест с аргументите, че доказателствата са събирани еднопосочно, а освен това разведената Персенгиева трябва да се грижи за 12-годишното си дете.

„Открити са две от картините на проф. Васил Стоилов. Това са Портрет на момичето от Мексико и портрет на Майстора", каза за Радио Шумен прокурорът без да уточнява къде.

В дома на Персенгиеви в Нови пазар има над 1 000 произведения на изкуството, каза още прокурор Рачев, но те са на баща й Петър Персенгиев и не са обект на престъплението. При направения обиск е иззето тефтерче и множество фотоси. Шуменският окръжен съд ще се произнесе по-късно следобед дали Марина Персенгиева ще остане в ареста.

Водещи новини

Още новини