Задържаха помагачи в две телефонни измами

Pixabay
share

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил ѝ, че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар“ за това, че занесъл до Румъния пакет. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на компетентната прокуратура.

Около 11:00 часа на 16 септември неизвестен въвел в заблуда 84-годишна жена от Велики Преслав, като ѝ се представил първо за служител на „енергото“, а след това за полицай. Уверил я, че ще участва в акция за задържане на телефонни измамници, като за целта трябвало да предаде голяма парична сума, която щяла да ѝ бъде върната веднага, след като бъдат задържани. С идеята, че помага на полицията, жената приготвила наличните в дома ѝ пари и ги хвърлила през терасата на жилището си. Малко по-късно разбрала, че е измамена. 

След получаване на сигнала, криминалисти от Велики Преслав извършили множество оперативни действия, за да установят помагачите при извършването на измамата. След анализ на действията и евентуалния им маршрут, били задържани 32-годишен мъж от град Синдел и 36-годишен от Белослав. При извършено претърсване в дома на по-младия мъж били намерени и иззети 5200 лева, както и металотърсач и три старинни монети с вид на антични. 

Работата по документиране на престъплението продължава. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Както информира БТА, сигнали за опити за телефонни измами в Шумен и село Дибич бяха приети в Областната дирекция на МВР вчера. 

Водещи новини

Още новини