Мъж и кучето му тормозят хората в Гръцката махала на Варна

pixabay
share

Млад мъж от Варна и неговото агресивно куче от години тормозят живеещите в района на Гръцката махала. Срещу агресора има подадени жалби за нападение над хора и за убиването на десетки улични котки, но резултат няма. Хората живеят в непрекъснат страх за здравето и живота си.

Почти няма камера в Гръцката махала, която да не е запечатала агресивното поведение на младия мъж и неговото куче. Как го обучава да е зло, как напада други животни и как бие хора.

"Този тормоз продължава над 3 години, а потърпевшите са десетки. Над 20. Има подадени жалби, но отношение не е взето. Дори отговорите са леко смешни, едва ли не виновния се изкарва потърпевш и как всъщност съседите са му пречели на него", споделя Светослав Иванов пред БНТ.

Доберман разкъса домашен любимец и нахапа жена във Велико Търново

Хората твърдят, че жалбите им към институциите остават без адекватни мерки, а от прокуратурата неведнъж са отказвали да образуват досъдебно производство. Затова жителите в района се страхуват за живота си всеки път, когато излязат на улицата. Страхуват се и да застанат пред нашата камера.

- Той го бута и почва да крещи, да вика, заяжда се. Аз си тръгнах да не стане скандал, защото малката беше с мен. Малката много я е страх от него. Познава го и когато аз се разхождам сама, той ме гледа. Продължава да ме гледа и да се закача и почва да вика, да псува и аз бягам като го видя. Крием се. - Тоест вие сте в непрекъснат страх, когато излизате да се разхождате? - Да, заради малката, да."

Николай Кубарелов, потърпевш: "Въпросното лице и негов приятел ме нападнаха в 6:45 ч. сутринта в Гръцката махала. Изритаха ме отзад през краката, и когато се обърнах, видях, че освобождават белгийска овчарка от повода и му подаде команда “дръж”. Кучето се качи на краката ми и чист късмет, че не ме ухапа. Скоро мина друг човек и те си отидоха и това ме спаси."

Едно от любимите занимания на мъжа е да насъсква кучето си да убива улични котки.

Ина Иванова: "Това нещо го върши от години. Аз съм свидетел как го насъсква, как го “обучава” да напада и да убива. Моя приятелка и аз обгрижваме много бездомни животни в Морската градина. Там изби 15 котки, а по уличките тук също 15."

От полицията обясниха, че агресивният мъж два пъти е бил хващан с наркотици и срещу него и кучето му има подадени над 7 сигнала.

"Лицето до май месец беше непълнолетно. Във връзка с образуваните от нас преписки и досъдебни производства на него са му налагани различни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, в това число надзор от родител, от настойник, обществен възпитател", обясни Христо Захариев, началник на I РУ-Варн.

Тези мерки, обаче очевидно не са дали необходимия ефект, защото запис на камера в магазин за хранителни стоки показва как мъжът напада друг мъж. Поваля го на земята, започва да го рита в главата, а в това време кучето му е захапало потърпевшия за крака. За това агресора вероятно също няма да получи адекватно наказание и не само защото е извършено, когато е бил непълнолетен.

"Не успяхме да установим пострадалия, за съжаление.-Тоест той не е подал жалба при вас?-Не. Материалите са разделени. Прокурора образува досъдебно производство във връзка с тези видеозаписи", каза Захариев.

През ръцете на агресивния мъж са минали три кучета. Едното от тях - белгийска овчарка е било иззето от ветеринарните служби. То обаче, вероятно скоро ще бъде върнато на бащата на младия мъж, който официално се води собственик на животното. В момента той има друго куче, порода питбул, което също е агресивно.

"Искам да успокоя обществото, че той не живее вече на адреса, от около месец и половина и не обикаля с кучето си наоколо", каза още полицейският служител.

Това може и да звучи успокояващо за потърпевшите, но не е решение на проблема. Към момента, обаче, закона може да стигне само до тук.

Водещи новини

Още новини