Локализиран е големият пожар в Сакар планина. Бедственото положение за общините Харманли и Тополовград обаче остава

Getty images (архив)
share

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, но обявеното вчера бедствено положение за общините Харманли и Тополовград остава. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково, цитирани от БТА.

Районът първоначално в землището на харманлийското село Черепово пламна в ранния следобед вчера. Огнищата се разраснаха бързо заради вятър, а в гасенето се включи хеликоптер. Пътищата в региона бяха затворени за движение, а в общините Харманли и Тополовград бе обявено бедствено положение. Снощи огнеборците успяха да спрат единия от фронтовете на огъня към село Главан, община Гълъбово.

До тази сутрин, когато пожарът бе ограничен, пламъците засегнаха около 12 000 декара гори, стърнища, пасища, сухи треви и храсти. По обяд днес заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов съобщи на брифинг, че площта на горския фонд, през която пожарът е минал, е към 6000 декара, а собственици на изгорели пасища ще бъдат обезщетени.

Тази нощ четири екипа огнеборци остават да дежурят на терен, допълниха от областната администрация. Вече за движение са отворени и всички пътища.

"Утре ще отменя заповедта за въвеждането на бедствено положение в общините Харманли и Тополовград", каза областният управител на Хасково Мехмед Атаман.

Пламна голям пожар в Сакар планина, обявиха бедствено положение в общините Харманли и Тополовград

Водещи новини

Още новини