„Закарайте детето в „Пирогов”: говорят пожарникарите, помогнали на доц. Шишков и дъщеря му

Нова телевизия
share

Пред NOVA говориха шестимата пожарникари, които първи са влезли в огъня след взривовете в склад за пиротехника край Елин Пелин.

Четвъртък. 18 часа и 29 минути. Дежурният на смяна Георги Георгиев получава сигнал за огъня, който обхваща складовата база. „На място заварихме силно задимяване, с гърмежи вече. Не се виждаше складовата база от задимяване”, разказва огнеборецът.

„Лежаха прегърнати на земята”: Появи се нов свидетел на взривовете край Елин Пелин

Охранителят на складовата база ги насочва към доц. Шишков и неговата дъщеря. „Излезе от задимената сграда и ни каза къде се намират - до един камион на входа на обекта. Доц. Шишков беше прав, можеше да се движи, но момичето - не. Даже като стигнахме каза „Закарайте детето в „Пирогов”. Това му бяха единствените думи”, спомня си Георги Георгиев.

Пожарникарите споделят, че първоначално доц. Шишков не е искал да тръгне с тях. „Дотогава той стоеше до нея, някак си тръгваше наобратно, не искаше да тръгне с нас. Това наложи да го върнем обратно, не знам доколко ме е разбирал какво му казвам от адреналина. Наложи се колегата да го убеди”, разказва още огнеборецът. „Казах му да се хване за носилката, да помага и да върви напред. Послуша ме и тръгнахме. Нищо не отговореше, беше в шок човекът”, допълни колегата му Красимир Христов.

На помощ се притекли и колегите им от следващата смяна. „Когато влязохме с дихателни апарати, заварихме доцентът седнал до дъщеря си. Тя беше на носилка”, спомня си началникът на смяна в ПБЗН - Елин Пелин Стоян Стоянов. Потвърждават и присъствието на един цивилен човек, който се е опитвал да стигне до района на складовата база. „Видяхме го, че се задава отнякъде. Казахме му да качва доцента на джипа. Той го направи и го упътихме да го закара към линейката. Целта беше и да го изкараме от тази обстановка, защото след 5-10 минути имаше адски взрив. Беше опасно”, казва Стоянов. Именно заради непрестанните взривове не последвал втори опит да влязат в огъня да търсят оцелели.

Водещи новини

Още новини