Пожарът в „Свилоза“ е напълно овладян

  • 29 юли 2024 20:18

  • 376
  • 0
Пожарът в „Свилоза“ е напълно овладян
© Булфото (архив)

Пожарът в производствения цех на "Свилоза" в Свищов е напълно овладян, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново, прадед БТА.

По-рано днес, около 11:00 часа, там възникна пожар, последван от взрив, а работата в цеха беше спряна. Взривът е бил в помещението за производство на хлорен диоксид.

Взрив в завода край Свищов, има пострадал

Вече е поставена мобилна станция за установяване на качеството на въздуха пред сградата на Общината, съобщи Мая Радева, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Започва измерването на данните, посочи тя. По думите ѝ първите резултатите от станцията се очакват още утре сутринта. В продължение на три дни ще бъде отчитано качеството на въздуха.

Трима души пострадаха при инцидента. Единият от тях бе откаран в болницата в Свищов, каза директорът на лечебното заведение Илиян Венков. Мъжът е приет с прорезни рани, получени от счупени стъкла, обясни той и добави, че нараняванията не са сериозни и не се налага хоспитализация. Други двама души бяха леко пострадали, но останаха на място и продължиха да се справят със ситуацията. Единият е началникът на противопожарната служба, а другият е служител към предприятието.

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев, който в следобедните часове беше на мястото на инцидента, че ситуацията е овладяна. Той каза, че теренът се охлажда и няма причина за притеснение от страна на жителите на Свищов и останалите населени места.

"Взривът в завода на „Свилоза“ е при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който е бил лесно запалим, коментира пред журналисти в санданското село Петрово служебният министър на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

"Предстои да се изяснят причините за взрива и пожара в цеха на „Свилоза“, каза пред журналисти Михаил Колчев, изпълнителен директор на предприятието. На този етап не може да бъде преценено каква е причината за произшествието, каза той.

Според него днес сутринта е докаран натриев хлорат - суровина, нужна за производството на хлорен диоксид, необходим за избелването на целулозата. Следващата стъпка е трябвало да бъде обработването на веществото в инсталацията, но междувременно възниква пожарът, каза Колчев. На този етап няма информация за щетите. Те ще бъдат установени най-рано утре от специалисти, посочи той.

"Тази инсталация работи от 1971 година и досега не е имало подобни инциденти, допълни Колчев. По думите му от инсталацията не се отделя нищо, което създава опасност за обгазяване, това показват и локалните уреди за измерването на качеството на въздуха в самия завод", подчерта изпълнителният директор на предприятието.

Пожарникарите ще дежурят цяла нощ около мястото на инцидента, за да предотвратят повторно възникване на пожара.

Последвайте канала на

Novini.bg
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини