Кметът на Елин Пелин: В недоумение съм как се стигна до инцидента

бТВ
share

Познавам доц. Шишков като професионалист. В недоумение съм как се стигна до този инцидент. Виждал съм винаги прецизност в неговата работа и в тази на собственика на фирмата. Това заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в ефира на бТВ.

„Ситуацията се нормализира, няма опасност за жителите. Благодарение на бързата намеса на всички смятам, че щетите са сведени до минимум”, увери той.

По думите му на 50-60 метра от логистичния център, който също бе обхванат от пожар, има голямо съоръжение с амоняк, но пожарникарите не позволили то да се запали.

„Собственикът на „Енигма”, освен професионално и служебно, и чисто човешки го познавам. Смятам, че той е един от редките хора в страната. Изживявам тази трагедия, защото е свързана с човешки животи. Подсигуряваха безопасността на мероприятията, с които се занимаваха, презастраховаха се”, разказа той.

„Веднага се обадих на собственика, за да питам дали има боеприпаси вътре. Той бе категоричен, че няма. Влизал съм преди в складовете, видял съм един много сериозен ред вътре”, допълни още кметът.

Министър Стоянов: Взривовете продължават, предстои много работа

Той обясни, че около 30 къщи са с щети, като има още толкова, за които предстоят огледи: „Има експерти, защото се видя, че има места, където хората казват, че взривовете са причинили щети, които обаче са стари, не от сега. Логистичният център на търговската верига има застраховка, която да покрие щетите по покрива. Комисията за бедствия и аварии ще вземе решение какви средства да отпусне за гражданите с щети по домовете си.”

„Не съм спорил с министър Калин Стоянов. Няма колега в страната, при който да има нещо подобно и да си прекрати отпуската. Да, бях далеч, но веднага тръгнах да се прибирам. По време на моето изказване вече бях на път, и то в страната. Возим се на една лодка и трябва да гребем в една посока. Направих коментар относно координацията. Аз просто обясних, че е е имало неадекватна реакция. Първо бе получен сигнал през системата, че има пожар и да не се придвижват хората между Гара Елин Пелин и Елин Пелин. Малко по-късно се получава сигнал за евакуация в 4 населени места. Хората започнаха да звънят да питата какво да правят. Аз обадих на органите на реда да питам кой е издал заповедта и какво да се прави. Не получих адекватен отговор”, обясни той.

"Това е клас А съоръжение, под опеката на държавата. Не Общината е тази, която издава разрешителните. Може би трябва да изговорим със законодателя дали разстоянието на такова съоръжение да бъде по-голямо от населените места. Хората изживяха един страхотен стрес, който се надявам да не се повтори", смята той.

Водещи новини

Още новини