Министър Калин Стоянов: Собственикът на складовете е на място, много е разстроен, вероятно вътре е синът му

share

Взривовете са в складова база на фирма "Енигма". По данни това е изключително високо технологично оборудван склад, който има всички защити. Направени са множество проверки, няма констатирани проблеми. Има издадени няколко предписания, които незабавно са отстранени. По данни на колегите от КОС последната проверка е била преди около два месеца. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов по време на брифинг в Елин Пелин тази вечер.

Той обясни, че собственикът вече е на място. "Разстроен е, защото най-вероятно вътре е неговият син, който е на 22 г.", каза Стоянов.

Единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация били охранителят, който е неадекватен от случилото се и дава различна информация. Другият човек е този в "Пиргов", който е в много тежко състояние и с опасност за живота. В болницата са баща и дъщеря.

Калин Стоянов: Ситуацията е много тежка, имаме информация за двама души, които са в складовете

"Бащата е в много тежко състояние - прави му се интубация, с опасност за живота, а момичето е с 85% изгаряния, което според медиците е несъвместимо с живота", каза още вътрешният министър.  

"Всичко се е случило след работно време. Охранителят е там денонощно, но е имало хора, които са били там, защото са дошли да вземат пиротехническа техника, която утре им е била необходима за някакво събитие. Точно тогава се случва всичко", каза още Стоянов.  

Вероятно са изнасяли техниката от коридорните складове в офисите, когато се е случило всичко, уточни той.

По думите му част от складовете, които горят край Елин Пелин, са газифицирани затова по най-бързия начин е бил спрян притокът на газ.

Овладян е пожарът в склада на голяма хранителна верига.

Той съобщи още, че на място са дошли сапьори и военни специалисти.

"На терен има достатъчно хора, които са адекватни и компетентни, но не виждам кой и кога ще може да влезе. Наблизо има замервания и в съседното село Лесново, за да видят дали там въздухът е безопасен", допълни Стоянов.

Водещи новини

Още новини