Обявиха частично бедствено положение заради пожарите и в община Свиленград

Булфото
share

Частично бедствено положение бе обявено този следобед на територията на община Свиленград. Издадена е заповед на областният управител на Хасково Мехмед Атаман, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Това е третата община в региона, след като заради възникнали огнища общините Тополовград и Ивайловград още от вчера са в частично бедствено положение.

Ситуацията около свиленградското с. Студена, където по-рано днес възникна огнище, остава тежка за момента. Пожарът там продължава да се развива и пътят за селото е затворен, съобщи за БТА заместник–областният управител на Хасково Митко Петров. 

Голям пожар избухна и край село Студена, най-вероятно бедствено положение ще бъде обявено и за община Свиленград

Към момента засегнатите площи са около 30 000 декара. В района гори терен с борови дървета, дъбова гора, смесени насаждения и сухи треви, засегнати са и ниви, каза още Митко Петров. 

Снимка: Булфото

„Ситуацията край Студена е тежка заради силния вятър. Към момента се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак. Работят шест екипа пожарникари. Огънят е труден за овладяване заради тежкия терен, който е в пресечна местност“, обясни заместник областният управител. Митко Петров увери, че за момента няма опасност за хората и населените места, тъй като около селата вече са направени просеки и местни хора също наблюдават ситуацията, за да не бъде изпуснат огънят навътре към къщите.

Възникналият през днешния ден пожар в с. Дъбовец е овладян, но остават екипи на място, заради опасност от повторно разпалване. 

Снимка: Булфото

Големия пожар в тополовградското село Стрем, където огнената стихия вчера изпепели три къщи, селскостопански постройки и няколко автомобила, също вече е под контрол. Хората са в безопасност, а тези, които бяха евакуирани, са по домовете си, каза за ситуацията в община Тополовград Митко Петров.

По думите му, в другата невралгична точка от вчера и тази сутрин – община Ивайловград, продължава да гори гора на склон край с. Горноселци, но пожарът е под контрола на огнеборците и обстановката там вече е малко по-спокойна. Там вчера изгоряха десет къщи, сред които и обитаеми. Критичната ситуация наложи намеса от въздуха. Хеликоптерите и днес продължават да обсипват склоновете с вода. Вече няма опасност за населените места. На терен остават пожарникари, горски служители, доброволци и тежка техника. 

Снимка: Булфото

Пожарът в с. Радовец на този етап е локализират и е под наблюдение.

Ако днес екипите успеят да се справят с пожарите в Ивайловградско напълно, най–вероятно през утрешния ден ще поискаме хеликоптерите да бъдат насочени към района на с. Студена в Свиленградско, каза Митко Петров.

Водещи новини

Още новини