Мартин Нотариуса часове преди разстрела: Спиш по-спокойно, ако знаеш малко

Bulphoto (архив)
share

Колкото по-малко знаеш, толкова по-спокойно спиш. А колкото повече знаеш, толкова повече пиеш. Този цитат е публикувал във вайбър профила си Мартин Божанов-Нотариуса часове преди да го убият в комплекс в столичния кв. “Горна баня”. 

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 278

Божанов е качил кадър с текста на стори в приложението. На снимката е Паулу Коелю, посочен като автор на думите. Истинският автор на леко изменените думи е Джон Стайнбек. В оригинал те са: колкото по-малко знаеш, толкова по-добре се чувстваш.

Божанов е качил сторито след последния си сън. Той се прибрал в дома си в комплекс “Глория палас” около 19,20 часа и паркирал колата си след бариерата. По това време се сменяла охраната. Негов съсед разхождал кучето си из двора, съобщава 24 часа.

Разстреляха Мартин Божанов - Нотариуса в София

Той чул изстелите и видял как Божанов пада на земята. Мъжът се уплашил и веднага се прибрал. Така не видял убиеца.

За него се знае, че е стрелял зад оградата на комплекса. Имаме предположение за мястото, на което е произведена стрелбата. То е близко. Предполагаме, че е извън комплекса, посочи главният секретар на МВР Живко Коцев. Той добави, че се знае калибърът на оръжието.

По информация на “24 часа” убиецът е ползвал пистолет с калибър 9х19 Parabellum. Макар първо да не улучил Нотариуса, го уцелил с един от следващите си изстрели в главата. Тъй като Божанов се е движел, а е било и тъмно, се смята, че убиецът може да е имал бързомерец. Той показва червена точка, в която ще попадне куршумът. Вижда я стрелецът през импровизирания мерник, но не и жертвата. С подобен уред бе убит Алексей Петров. Ползването на джаджата би обяснило и как куршумите не са засегнали колата на Божанов, както и точността в тъмното.

На мястото на убийството е открито парче от гилза. В началото заблудило криминалистите, че е от малокалибрен куршум, вероятно .22 LR, при който куршумите са с диаметър 5,6 мм. За сравнение 9х19 Parabellum е 9,01 мм. Открити са и остатъци от куршуми, улучили земята. От главата на мъжа е изваден проектил. Всички улики са били изследвани и по отделни части от тях станало ясно какъв е калибърът. Този кушум е специфичен с това, че веднъж проникнал в тялото, се деформира. Затова се налагали отделни части, за да се разбере какъв е.

Камерите в комплекса не са снимали убиеца му, показва първият оглед на записите Ще се търсят и записи от камери на автобуси на градския транспорт, които са минавали в близките до убийството часове.

Заради убийството бе отменено учението за реакция при терористична атака на МВР. На място пристигна главният секретар на ведомството Живко Коцев, както и градската прокурорка на София Илияна Кирилова и нейните заместници Иво Илиев и Божидара Ганева-Димова.

Защо Мартин Божанов - Нотариуса остава недосегаем за Темида?

Ще се проверяват стари разследвания срещу Божанов, обясни Кирилова. Доколкото знам, Мартин Божанов през годините е бил интересен покрай делото “Крашевски”. В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати, заяви тя.

В начален етап на разследването сме. Установяват се свидетели и очевидци. Умоляваме гражданите, ако разполагат с някаква информация, да ни съдействат, увери Коцев. Имало ценни свидетели.

Работи се по две версии за убийството. Първата е за конфликт на лична основа. Другата е за конфликт с някого от хората, с който Нотариуса работел. От много години той е подозиран за крупни имотни и други измами.

Мартин Божанов няма досие, разследван е само от журналисти, коментира от Брюксел премиерът акад. Николай Денков. Той определи криминалния случай като пример за неработещата ни правосъдна система. Това е една от причините да искаме да бъде оздравена, да настояваме за правосъдна реформа, каза премиерът.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 278

Водещи новини

Още новини