Бенямин Нетаняху обвини Хизбула за атентата в България

share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение Хизбула за смъртоносния атентат срещу израелски туристи в България, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Иран и ливанското му протеже Хизбула вече повече от година провеждат "глобална терористична кампания" срещу израелци и други хора, която е засегнала "десетина страни на пет континента". Те са отговорни за самоубийствения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса им, заяви Нетаняху.

"Вчерашният атентат в България е извършен от Хизбула - главният терористичен агент на Иран", заяви израелският премиер, цитиран от Франс прес.

На пресконференция в Ерусалим Нетаняху нарече Иран "държава износител на тероризъм номер едно в света", а по отношение на предполагаемата иранска оръжейна ядрена програма каза, че "най-опасната държава в света не трябва да се сдобива с най-опасното оръжие".

"Мисля, че е време всички страни, които знаят истината, а не само Израел, да кажат: Иран стои зад вълната от терористични нападения", заяви израелският премиер. Израел ще накара организаторите на атентата в България "да платят тежка цена", заяви Нетаняху.

"Ще продължим да се борим срещу терористите и ще накараме поддръжниците на тероризма скъпо да си платят. Международната общност трябва да осъди Иран като главната държава поддръжник на тероризма", заяви премиерът на Израел.

Водещи новини

Още новини