Двама турски граждани с обвинения за незаконен пренос на валута за над 950 хиляди лева

Агенция Митници
share

Прокуратурата привлече като обвиняеми двама турски граждани за недекларирана валута в общ размер от 950 058 лева, открита в автобус и товарен автомобил на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Първият случай е на 16 декември, около 23:45 часа, когато на пункта за излизане от България в посока към Турция е пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от Х. Й. на 41 г. Той е пътувал от Румъния за Турция през България.

При извършена проверка на спалното помещение на автобуса, във фабрична кухина, и при личен преглед на Х. Й. митническите служители са открили недекларирани парични средства - 20 хил. евро, 148 420 британски паунда и 8240 шотландски паунда с българска равностойност около 390 360 лева.

На следващия ден, около 10:00 часа, за излизане от България в посока към Турция е пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от И. Б. на 66 г. Той е пътувал от Норвегия за Турция през България. При извършена проверка на товарното ремарке, в две от гредите, укрепващи товара, митничарите са открили недекларирани три млн. норвежки крони с българска равностойност около 559 698 лева.

Недекларирана валута за над 325 000 лева откриха на "Капитан Андреево"

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Действията по разследването по двете бързи производства продължават под надзора на прокуратурата и ще приключат в законния срок.

С тези два нови случая откритата при проверки на "Капитан Андреево" от началото на годината незаконно пренасяна валута вече е за близо 24,5 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Водещи новини

Още новини