Недекларирана валута за над 635 000 лева е открита на "Капитан Андреево"

  • 22 ноември 2022 12:11

  • 475
  • 0
Недекларирана валута за над 635 000 лева е открита на "Капитан Андреево"
© Агенция Митници

Недекларирана валута за над 635 000 лева откриха митническите служители от отдел "Митнически мобилни групи" при проверка на лек автомобил, излизащ от страната през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

На 19 ноември на пункта пристига лек автомобил с шведска регистрация. Водачът - шведски гражданин, който пътувал сам от Швеция през България за Турция, заявил пред митническите служители, че не пренася стоки, валута или парични средства за деклариране. По метода "анализ на риска" колата е селектирана за щателна проверка, при която във фабрични кухини в багажното отделение са открити пачки шведски крони с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 3 566 890 шведски крони с левова равностойност 635 327 лева.

По случая е образувано бързо производство. Водачът с инициали М.А. (26 г.) е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа, уточниха от прокуратурата.

Привлякоха към наказателна отговорност турчина, опитал да пренесе над 1 млн. евро през границата ни

С този случай откритата при проверки на "Капитан Андреево" от началото на годината незаконно пренасяна валута вече е за над 23 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Българският закон при подобни казуси бе променен през 2020 г. след преюдициално запитване на свиленградския адвокат Иван Иванов чрез съда до Съда на Европейския съюз в Люксембург. В резултат на решението наказанието за нерегламентиран пренос на валута през границата бе смекчено, като отпадна пълната конфискация на паричните средства в полза на държавата.      

Последвайте канала на

Радина Лазарова
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини