Като от времето на мутрите - бързи кредити тероризират с непремахваеми стикери

Фейсбук/Забелязано в София
share

За тормоз от страна на известна фирма за бързи кредити по домовете се оплакват столичани в социалните мрежи. Потребител на мрежата, който прилага и две снимки обяснява, че общите части на входа, както и вратата на предполагаемия длъжник на лихварите са осеяни със стикери, използващи такова лепило, че за да се премахнат е необходимо огромно усилие и повреда на повърхността, върху която са залепени. Подобен проблем има и по други райони на столицата, се чете в коментарите. Самата фирма отказа коментар на въпрос от репортер на Novini.bg.

Вещи в бранша обаче обясняват, че точно тази компания се слави с голямо текучество на персонал - така наречените "лични кредитни консултантни" са принудени да плащат глоби при забава на плащанията от длъжника. Именно за това, те прибягвали и до по-нестандартни методи за подканване към плащане. По-лабилните просто се примирявали и напускали фирмата, заяви бивш служител, пожелал анонимност.

Модата на бързите кредити "у дома" нашумя отново около пандемията, която остави хиляди без препитания за дълго време. От извънредната ситуация се възползваха много фирми, които буквално раздаваха кредити "на сляпо" дори и на клиенти, които са с видимо рисков профил.

Експерти по право обаче обясяват, че дори и в ситуацията на длъжник с просрочия, собственика на имот, облепен с подобни стикери има право да поиска обезщетение за увреждане на частна собственост. Жертните на подобен тормоз имат право да подадат жалба и до районния полицейски инспектор, напомня служител на МВР в мрежата.

Текст: Марио Евстатиев

Водещи новини

Още новини