Спипаха митничари докато броят подкупи, казали, че намерили парите в тоалетната

share

Служители на ГКПП Капитан Андреево попаднаха под ударите на специализирана операция с името „Митница”. ГДБОП, отдел „Вътрешна сигурност” на МВР и Софийската градска прокуратура обединиха сили в пресичането на порочната практика за изнудване на преминаващите през пункта – предимно спедиторски фирми.

Силите на реда изненадали митничарите тази вечер около 19.30 часа в края на смяната, когато системно ставало разпределянето на рушветите от деня. Полицейската акция заварила разпилени долари, евро, турски лири и левове на маса в едно от помещенията на Капитан Андреево. Основни координатори на подялбата били главен митнически инспектор и митнически специалист.

Над 14 000 лева са били открити в главния митничар и митническия специалист на дежурната смяна. „Парите са открити по джобовете им. Странно бе обяснението, че част от парите били намерени в тоалетната на граничния пункт” , каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В други десетина митничари от дежурната смяна са открити по-малки суми - от порядъка на 150 – 180 евро. От прокуратурата и от отдел „Вътрешна сигурност” предполагат, че тези суми за „отклонени” от общата сума, която се е разпределяла след приключването на всяка смяна.

При обиска на два митничарски адреса са открити 21 стека с цигари без бандерол. Операция „Митница”, която стартира късно снощи и забави трафика през ГКПП Капитан Андреево, е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и има за цел пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

Процесуално-следствените действия и работата на екипите продължават и в момента. Задържани са 32 –ма служители на ГКПП, а прокуратурата ще прецени срещу колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Следствие е започнало срещу всички 32-ма души, които били на работа по време на смяната, за да се изясни участието им в схемата. Пред БТВ софийският градски прокурор Николай Кокинов заяви, че става въпрос за "купища пари", които са били разпределяни след приключване на смяната.

"Понякога се е касаело за контрабанда, понякога е кипял просто един тих рекет", заяви Кокинов. По думите му след смяна митничарите са "намирали тихо местенце и са разпределяли оборота от деня". Прокуратурата ще преценява на кои от тях да бъдат повдигнати обвинения.
 

Водещи новини

Още новини