Разбиха група телефонни измамници, действали по нова схема

share

Има спад на телефонните измами, но ние не спираме да работим. Днес ще дадем подробности за поредната група телефонни измамници, които са действали и на територията на Румъния.

Това заяви на брифинг прокурор Валентина Маджарова, и.ф административен ръководител на Специализираната прокуратура, по повод международна полицейска операция под ръководството на Спецпрокуратурата. При операцията е неутрализирана престъпна група за телефонни измами (на български граждани), действала и от територията на друга държава - Румъния.

"Задържани са шест лица, които имат съпричастност към групата. Едното от лицата е ръководителят на престъпната група. Групата е била създадена в началото на 2019 г. и е действала до наши дни. Интересното в случая е, че мулетата са пренасяли парите от България до Румъния и после отново са ги връщали в България, като по този начин са искали да прекъснат връзката на парите с България, както и да бъдем затруднени при разследването. Групата е успяла да отнеме над 156 000 лв., като всички жертви са от България и са избирани на случаен прионцип. Групата е десйвтала от Румъния и с румънски мобилни карти, като ръкловодителят е имал много голяма роля. Той е български гражданин, не е криминално проявен и не е осъждан. Трима от групата са задържани в Румъния, а три от мулетата са задържани в България Тези престъпления са с изключително висока степен на опасност и ние ще поискаме задържане под стража за всичките шестима участници", добави тя. 

Закопчаха двама мъже в Карнобат за телефонна измама

"Проведохме много добро съдействи с европейските и румънските колеги. Операцията бе проведена съвместно и под ръководството на Евроджъст", каза от своя страна главен комисар Николай Хаджиев, директор на ГДНП. "На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила. Сумите, с които са били измамени жертвите, са различни. В някои от случаите са предавали златните си накити. Най-голямата сума е 30 000 лв, но продължават експертизите и цифрата може да нарастне. До момента имаме събрани доказателства от осем жертви на групата, но продължаваме работа и със сигурност жертвите ще станат повече, както и обвиняемите за участие в престъпната група. Работим по схеми за измами с  COVID, но към този момент не мога дадам повече подробности", каза още той.

"Работим изключително добре и броят на този тип престъпления спада. Все пак в София има случай на 11 годишно момиче, което е хвърлило пари през терасата на измамници. Призовавам всички граждани да бъдат много внимателни и да не се подават на манипулации. Полицейските служители никога не действат по този начин и никога няма да нкарат гражданин да хвърля пари през балкона", категоричен бе от своя страна старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

"Съвсем спокойно мога да заявя, че участниците в тази група са с професия измамник. Те карат скъпи коли и живеят в луксозни жилища и имоти. Всички органи на държавата ще бъдат впрегнати в този случай. Ще се проверяват доходите им и дали техните имоти са построени по всички правила", закани се прокурор Маджарова за финал.

 

Водещи новини

Още новини