Продължава изземването на ценности от колекцията на Божков

Прокуратура на Република България
share

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват действия по разследването – претърсвания и изземвания, във връзка с образуваното досъдебно производство, по което в качеството на обвиняем е привлечен В.Б. / Васил Божков /. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От помещения, находящи се в ул. „Московска“ № 43 в гр. София, в присъствието на експерти, се изземват предмети имащи белезите на движими културни ценности.

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети.

Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата.

Novini.bg припомня: Още преди две седмица стана ясно, че 2700 предмета от колекцията на хазартния бос не са регистрирани по надлежния ред. Само за 212 предмета е спазена цялата процедура и именно те са пътували на изложби в страната и чужбина. Останалите не са минали през анализ и категоризация. Министърът на културата Боил Банов разкри, че картините от колекцията на Васил Божков ще се съхраняват в Националната художествена галерия. 

Предстои на съкровището на Васил Божков да бъде направен анализ, който бе поръчан от прокуратурата на културното министерство. Ако има съмнения за автентичността за някои от артефактите, то анализът вероятно също ще отнеме повече време от 2 месеца и вероятно ще се наложи да ги изпратят за анализ в европейски лаборатории.

Водещи новини

Още новини