Забраната за пушене ще съсипе заведенията, смятат посетителите

share

Според 70% от гостите на заведения в София и Пловдив смятат, че забраната за пушене ще бъде пагубна за сектора. Това сочи проучване на „Ноема" в двата града.

60% от хората, които посещават заведения в София и Пловдив, са на мнение, че настоящите ограничения са напълно достатъчни.

В двата града всеки десети споделя, че наредбите в момента са прекалено строги и дори ограничават свободата на гостите, като в Пловдив тази нагласа се споделя от един на всеки четирима анкетирани.

Oт първи юни предстои да влезе в сила пълната забрана на пушене по заведенията у нас. "Готвените в момента промени в закона за тютюнопушене и планираното преждевременно влизане в сила на тотална забрана ще се отрази негативно върху нашия сектор", коментира Димитър Лукарев, председател на Асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив.

"Данните от проучването само подкрепят нашите притеснения. Смятаме, че такива важни въпроси могат да се решат само в диалог с управляващите органи, допълва Лукарев, като информира, че е планирано изпращане на отворено писмо, в което за пореден път да се поканят заинтересованите страни на разговори. До момента никой не се е съобразил с препоръките на нашата индустрия. Надявам се този път да успеем", заявява още Димитър Лукарев.

Като цяло посетителите в заведения познават законовите разпоредби в сферата на тютюнопушенето. Гостите на заведения в София и Пловдив са наясно с правата си, а най-широко разпространена е информацията, че трябва да има помещения за пушачи, отделени със стени и с вентилация. 75% от всички анкетирани са запознати с тази разпоредба.

Водещи новини

Още новини