Неправителствени организации: Цигарата е психическа патерица

  • 28 март 2012 12:36

  • 837
  • 0
Неправителствени организации: Цигарата е психическа патерица
©

„Чувствала съм се дискриминирана, когато съм ходила в заведение и около мен се е пушило. Навсякъде в Европа има такава забрана и смятам, че би било неприятно, ако има либерализация на тази забрана“, това каза спортистката Маги Малеева по време на пресконференция на неправителствените организации срещу забраната за пушене.

Тя каза, че подкрепя забраната на 100%, като се има предвид, че това е станало в Гърция, Италия, Испания и не е направила нищо лошо на никого.

„Имам заведение и то е за непушачи“, каза Лео. Според него не е вярно, че хората не се съгласяват с тази забрана, а точно обратното - много хора харесват това. „Едно заведение трябва да е малко като кино. Отиваш, гледаш филм и след това излизаш и пушиш“, каза той.

Маги Малеева пък допълни, че ресторанта на Лео е нейния тенис клуб и в него няма свободни места. „Хората имат право да дишат чист въздух“, каза тя.

Водещият Део също се включи в инициативата. „При пушачите става въпрос за комфорт, а при нас става въпрос за здраве. Трябва да се спортува. Никъде в Европа не се пуша, ние ли трябва да сме последните“, каза той.

В Италия също не се пуши в затворени пространства. Оказва се, че там също е имало недоволство, но след един месец нещата са се нормализирали.

„Аз участвам в тази инициатива, защото здравето е свобода“, каза Деница Сачева. Според нея хората които пушат подкрепят тютюневата индустрия, а тя ги прави роби. „В ресторант човек ходи заради кухнята, а не за да пуши. Има много известни заведения, в които не се пуши и те смятат, че забраната няма да им навреди, каквото е мнението на други собственици“, допълни още Сачева.

Над 50% от населението в България пуши, затова смъртността от сърдечни заболявания у нас е много голяма. Според участниците в пресконференцията „цигарата е зависимост“. „Да не разглеждаме свободата и демокрацията като падане на Берлинската стена. Тази стена трябва да падне вътре в нас. Цигарата е психическа патерица. Тя е свидетелство, че човек има проблем и той трябва да се разреши“, смятат от неправителствената организация.

Според всички законът не трябва да се либерализира и не трябва да се разрешава в заведенията да се пуши и след 22 часа, като искат от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Оказва се, че въпреки многото сигналите, които се подават при нарушение на сегашната забрана, нито едно заведение не е сменило статута си и въпреки че са под изискваната квадратура в тях продължава да се пуши.

„В курортен комплекс „Албена“ няма да се пуши никъде по заведенията и хотелите и не се страхуваме, че ще загубят от това“, каза представител на курорта.

Последвайте канала на

837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини