Кардиолози и джипита се обявиха срещу пушенето на обществени места

  • 14 февруари 2012 12:48

  • 777
  • 1
Кардиолози и джипита се обявиха срещу пушенето на обществени места
©

Дружеството на кардиолозите в България и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България подкрепиха въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Това става ясно от писма на двете организации, изпратени до министъра на здравеопазването Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование, съобщават от здравното министерство.

Подкрепа за въвеждането на пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места вече изразиха и лекарите онколози.

В началото на месец февруари те връчиха на министъра на здравеопазването подписка с имената на повече от 100 специалисти.

От Здравното министерство припомнят, че миналата седмица в България пристига и еврокомисар Джон Дали по покана на министъра на здравеопазването. Основната цел на визитата му е да окаже подкрепа на готвените промени в законодателството за ограничаване на тютюнопушенето.

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е регламентирана в проект за промяна на Закона за здравето. Той беше одобрен от МС в края на 2011 г.

Утре законопроектът ще бъде разгледан на първо четене в Парламентарната комисия по здравеопазване.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на редица социално-значими заболявания като онкологичните, белодробните и сърдечносъдовите, изтъкват от МЗ.

От там допълват, че въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места може да намали риска от възникването на подобни заболявания, както и да намали социалните разходи за лечение и изплащане на болнични и загубите на икономиката от неприсъствените работни дни поради болест.

Последвайте канала на

Десислава Станева
777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДАНО СПРЕ ПУШЕНЕТО НА РАБОТНОТО МЯСТО!!!!!

2012.03.19 | 18:29

1
ДАНО СПРЕ ПУШЕНЕТО НА РАБОТНОТО МЯСТО!!!!! ДАНО СПРЕ ПУШЕНЕТО НА РАБОТНОТО МЯСТО!!!!! ДАНО СПРЕ ПУШЕНЕТО НА РАБОТНОТО МЯСТО!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини