Черната статистика за прегазените на пътя расте

share

Черната статистика за прегазените на пътя расте.

Всеки ден по двама души са блъснати от кола, алармират от столичния КАТ.

Четирима загубиха живота си от януари досега в София, докато пресичат на пешеходни пътеки или движейки се по платното заради заледени тротоари и опасни висулки.

90 души са пострадали от началото на годината досега, придвижвайки се пеша из София. 19 от тях са блъснати на пешеходна пътека. През последната седмица има двама загинали - 40-годишен мъж и 22-годишна студентка.

Да вървиш по тротоарите в София е и невъзможно, и опасно. Част от тях са преградени с полицейски ленти заради застрашителни ледени висулки и хората нямат друг избор освен да слязат на пътното платно.

През деня, докато е светло, придвижването пеша не е рисковано, колкото и да изнервя шофьорите. Проблемът е на зазоряване и привечер, когато видимостта е намалена. Затова от КАТ предупреждават да се кара бавно и да се пресича внимателно.

"Ако няма тротоар, трябва да се движат на банкета. Ако няма банкет, тогава трябва да де движат срещу движението, във възможно най-лявата част на платното. И да бъдат облечени по възможност със светли или светлоотразителни дрехи", обясни пред bTV Иво Писанов, зам.-началник на КАТ – София.

Другото правило е да не се върви по платното на групи.

Инцидентите с пешеходци стават все повече - от началото на февруари 25 души са блъснати в София, трима от тях са сгазени на пешеходни пътеки.

От пътната полиция отчитат, че благодарение на затегнатия контрол, камерите и глобите, жертвите на катастрофи са значително по-малко. Черната статистика сочи, че през 2011 година са загинали 657 души, а 830 са ранени. Загиналите деца са 38, като те са пешеходци или пътници в автомобилите на своите родители.

Водещи новини

Още новини