Профсъюзът на австрийските журналисти осъди категорично убийството на българска журналистка

Фейсбук
share

Профсъюзът на австрийските журналисти, който е секция на Обединението на профсъюзите от частния сектор, осъжда категорично убийството на българската журналистка Виктория Маринова и призовава ЕС "най-после да окаже натиск за опазване свободата на печата".

Това заяви днес председателката на профсъюза Елке Кулман, цитирана от БТА. Обезпокоена от престъплението е и министърката на външните работи Карин Кнайсъл. И варварското убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, и убийството на Виктория Маринова "трябва да се разследват и убийците да бъдат изправени пред съд", пише министърката в Туитър.

Съпредседателят на австрийска фракция на Зелените в Европейския парламент Михел Раймон заяви в Брюксел, че свободното изразяване на мнението и свободата на пресата в Европа са все повече притискани от десноекстремистки и деснопопулистки партии. "Във времето на Орбан, Кикъл и Салвини" журналистическата работа придобива все по-голямо значение. Европейската комисия трябва да си постави като важна задача защитата на журналистите, тъй като единствено критичните медии биха гарантирали жизнеспособната демокрация, заявява парламентаристът.

Водещи новини

Още новини