СФСМВР: 100 дни толеранс на нови вътрешни министри са твърде много

Novini.bg (архив)
share

На нови министри на вътрешните работи 100 дни толеранс от наша гледна точка са твърде много. Това заяви пред БНР Валентин Попов – председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Младен Маринов има едно безспорно предимство като кандидатура за този пост – фактът, че е преминал през всички йерархични нива в министерството. Последната му длъжност като главен секретар му осигурява един изключително сериозен поглед и върху работата, и върху проблемите на министерството. На него няма да му трябва време, за да се запознава със ситуацията. При Младен Маринов ще има известна промяна – от висшия професионален пост в министерството, той прави крачка към политиката. Там ще му трябва може би известно време. 100-дневен толеранс, за да се огледа какво се случва в министерството, за досегашния главен секретар това би било по скоро обида, каза Попов.

Той отчете, че и по време на дългите протести на полицаите, и по време на Българското европредседателство не е имало сериозни фалове, което до голяма степен е заслуга именно на Маринов. От служителите във ведомството евентуалният нов вътрешен министър ще чуе същите проблеми, както и предшествениците му, подчерта Попов.

Той отново посочи трите основни проблема в сферата – хроничното недофинансиране, мотивацията на служителите и трето – фактът, че министерството се управлява не от политици, а от чиновници. Валентин Попов изрази надежда, че като министър Младенов ще започне с исканите промени. Той се надява още да има по-голяма чуваемост между министър и синдикални организации.

Като синдикат провеждаме едно изследване сред колеги от пожарната. То е във връзка с няколкото поредни инцидента с пожарни автомобили от един модел. Резултатите са доста обезпокоителни. Повече от половината анкетирани твърдят, че не се чувстват сигурни при управление или при пътуване с този автомобил, каза още Валентин Попов.

Водещи новини

Още новини