Инциденът на метанстанцията в Пловдив не е заради гръмнала бутилка

share

Не е имало взрив на кислородна бутилка при инцидента до метанстанцията на изхода на Пловдив. Това каза Димитър Вълканов, началник на регионалния отдел “Инспекция за държавен технически надзор” в Пловдив.

На място са били изпратени инспектори, които са констатирали, че там фирмата е извършвала ремонтни работи на един компресор, който не е свързан с метанстанцията, обясни Вълканов. Той уточни, че работниците са разглобили и сглобили компресора, след това са искали да го пробват за плътност, но вместо с инертен газ са направили това с кислород, а при взаимодействието на кислорода с масло се получава запалване.

По думите на Вълканов това не е съоръжение с повишена опасност и случаят не е авария, която касае Инспекцията за технически надзор. Инспекторите са отишли на място да проверят какво се е случило, защото първоначално не се е знаело точно какъв е инцидентът. Случилото се не е на територията на автомобилната газоснабдителна станция, а в едно хале в непосредствена близост до нея, каза Вълканов.

Фирмата е собственост на същия човек, който е ползвател на метанстанцията. Самата метанстанция е проверявана, каза началникът на пловдивската Инспекция за държавен технически надзор, но изтъкна, че това няма никакво отношение към обекта, в който е станала аварията. При последната проверка не са били констатирани нарушения, каза Вълканов.

Водещи новини

Още новини