Бивш военен държал нелегалната рафинерия в Летница

Булфото
share

Бившият военен и настоящ бизнесмен Андрей Андреев е собственик на терена и на сградата, в която е действала нелегалната рафинерия за производство на дизелово гориво в Летница, съобщава “24 часа”, позовавайки се на достоверен източник.

Нелегалната рафимнерия за преработка на петрол бе разкрита от ДАНС в петък.

Вниманието на разследващите органи привлякла 25-тонна цистерна, която влязла в бившия стопански двор, разтоварила съдържанието си и отпътувала. Това дало повод на следващия ден да бъде извършена проверка от полиция, прокуратура и митнически служители. При появата им работещите в незаконната фабрика панически се разбягали. Собственикът пък се опитал да отпрати разследващите, като казал, че вътре няма нищо, което да представлява интерес за тях. Обяснил, че това е обикновена автоработилница.

Вътре обаче те намерили добре оборудвана инсталация за преработка на петрол и наличност на около 100 тона гориво в стоманени цистерни. Готовият дизел се отвеждал с обикновен маркуч извън сградата, където ставало пълненето на транспортните цистерни.

Зад старата постройка, чиито прозорци предвидливо са зазидани, са изкопани ями, видя наш екип. В тях е изхвърлян отпадъчният продукт от производството, а отровите са се просмуквали направо в почвата. Най-абсурдното било, че тези клоаки стоели на стотина метра от хладилник за съхранение на плодове, които се изнасят в чужбина.

Андреев се свързва с охранителна фирма, чийто представител е той за региона и като такъв разполага с офис в Летница. Не е ясно откога притежава сградата в стопанския двор на бившето ТКЗС, но с договор я е отдал под наем на плевенска фирма. Говори се, че според една от клаузите собственикът нямал право да влиза в помещението, докато наемателите го ползват.

Водещи новини

Още новини