Пожар в параклис край Сопот, иконите струпани в средата на храма и подпалени (обновена)

Булфото (архив)
share

Пожар е лумнал тази сутрин в параклиса "Св. Георги" над Сопот, съобщи БТВ. Няколко пожарни коли са изпратени на мястото на инцидента.

След потушаването на пожара станало ясно, че всички икони са струпани в центъра на параклиса и са подпалени.

Полицията работи по няколко версии за умишлен палеж. Не е изключено палежът да има нещо общо с протеста на мюсюлманите пред Куршум джамия в Карлово.

Пожарът в параклиса "Св. Георги" край Сопот тази нощ е умишлен, каза пред журналисти местният свещеник отец Марко. Той уточни,  че храмът е от 12-и век и е един от най-старите в района на Сопот, почитан много от богомолците. На всеки 6 май в него се отслужват празнични литургии.

Със средства на местни бизнесмени параклисът е ремонтиран, а всички икони са дарени от сопотчани, добави свещеникът, цитиран от БТА. По думите му храмът е бил денонощно отворен, няма видеонаблюдение, но до момента никой не е посягал с цел кражба.

Тази сутрин хора, които се разхождали в гората, видели да излиза дим от отворената врата на параклиса и съобщили на  полицията. Първи при гасенето на огъня се е включил основният дарител - местният бизнесмен Атанас Вангелов, каза кметът на Сопот Веселин Личев. В параклиса намерили всички икони струпани в средата на храма и запалени. Напълно унищожени са всички, освен тези на Свети Георги, а сградата е само опушена отвътре.

Кметът е категоричен, че става въпрос за вандалски акт и отхвърли версията палежът да има връзка с проведения преди дни митинг на мюсюлманите в Карлово. Живеем в разбирателство и никога не е имало напрежение между сопотчани на религиозна основа, каза още Личев. Той добави, че жителите на Сопот призовават извършителя да се предаде възможно най-бързо и да  поиска прошка.

Под ръководството на Районна прокуратура-Карлово е започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител, унищожил религиозни символи и увредил молитвен храм. Разпоредено е на органите на полицията предприемане на незабавни действия по издирването му.

Водещи новини

Още новини