Жандармерия, водно оръдие и 7 арестувани на Луковмарш (обновена+снимки+видео)

Булфото Архив
share

Пожар горя в района на Френската гимназия в София в близост до НДК. Там се събират участниците в националистическото шествие Луковмарш, съобщи МВР.

Запален е бил и контейнер за разделно събиране на боклук в същия район. Кълбата от дим се разнасят из целия район. НДК е обграден от полицаи и жандармерия.

Маршът започна и вече има седем задържани, съобщиха от МВР. Полицаите са получили инструкции да бъдат особено внимателни за шестващи, които биха могли да носят ножове, боксове или други опасни предмети. Двама мъже са носели ножове и боксове. При проверка на лек автомобил и в петимата мъже в него са намерени палки, ножове и спрейове.

Засилено полицейско присъствие има и в района на бул. „Витоша” към Съдебната палата. Жандармерия и полиция са струпани около НДК за провеждането на Луковмарш. В района на НДК дори има водно оръдие.

Поредният Луковмарш се проведе, независимо, че столичният кмет Йорданка Фандъкова не даде разрешение за него. Повечето от партиите в България също се обявиха против провеждането му. Протестни ноти против националистическата проява бяха депозирани също от Русия и САЩ.

Шествието е организирано от Български Национален Съюз.

Факелното шествие в памет на генерал Христо Луков, беше прекратено от Столичната община. Участниците в него, които се определят като националисти, получиха разрешение само да поднесат цветя на паметната му плоча.



 

Водещи новини

Още новини