Архитекти не искат премахването на паметника пред НДК

  • 05 декември 2013 07:08

  • 1336
  • 0
Архитекти не искат премахването на паметника пред НДК
©

Срещу премахването на паметника "1300 години България" пред НДК се обявиха от Съюза на архитектите и Съюза на художниците в България, пише "Стандарт".

Шефовете на двете сдружения призоваха Столична община да направи реставрация на монумента, като за нея бъде поканен авторът проф. Валентин Старчев. "Общината има намерение да обяви анонимен конкурс, който да набере проекти за визията на това място", обясни главният архитект на София Петър Диков. Авторитетно жури пък ще избере трите най-добри идеи, а Столичният общински съвет ще гласува коя да се осъществи. Очаква се още този месец общината да насрочи конкурса. Преди няколко месеца от построения преди 32 г. монумент бяха демонтирани опасни гранитни елементи и част от скелето. До окаяното му състояние се стигна, след като години наред културната ценност бе оставена да се руши.

През лятото общината направи допитване по интернет сред столичани какво искат да се случи с паметника. От 3000 участвали близо 90% са отговорили, че искат да се премахне. От гилдията на творците обаче са категорични, че при жив автор ще бъде незаконно да се разруши паметникът и да се замени с нещо друго, ако той не даде съгласието си за това. "Има си Закон за авторското право и той трябва да се спазва. Ние сме за конкурс при условие, че авторът има подобаващо място в него", заяви арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България.

Общината бърза да се вземе решение за бъдещето на паметника до пролетта. Тогава ще започне възстановяването на парка около НДК, за което вече е осигурено еврофинансиране. Няма да допусна да реновираме парковото пространство и след това да строим наново, каза главният архитект Петър Диков. "Най-цивилизованият подход бе допитване до гражданите. Очевидно е, че това пространство трябва да бъде преосмислено. Няма как да откажем на тези, които искат да предложат различна визия", коментира зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини