Крадци пътуват с влакове, за да грабят в София

Булфото Архив
share

Зачестяват случаите на заловени бандити от провинцията, които атакуват столицата. Сутрин те се качват на влакове от родните си места и пристигат на софийската Централна жп гара. Нахвърлят се върху беззащитни жени. За няколко часа правят по два-три удара и се качват пак на влака, за да се приберат по домовете си, пише "Труд".

Те са брутални, нападат в гръб, удрят, мълниеносно грабват чанта, късат уши заради обеци и изчезват. Те са кошмар преди всичко за жените, прибиращи се по тъмно от работа. Ударите им са за секунди, но психическата и физическата травма за жертвата остава за цял живот.

976 грабежа са извършени в София през миналата година, сочи статистиката на СДВР. От тях разкритите са 359.

„Ловните полета” на уличните бандити били най-често тъмни спирки на градския транспорт, край метрото, както и в неосветените пространства между жилищни блокове и паркове. Нападали предимно между 18:00 ч и 22-23:00 ч. Не били рядкост случаите, когато атакували във входове на кооперации или в асансьори, разкриха от полицията.

Често набелязвали жертви, докато пътували в автобусите. Вземали на мушка пътнички с повече бижута, които се движат сами. Тихо ги проследявали до тъмно място, където светкавично атакували. Доскоро грабителите се движели в групи по двама-трима. Но вече започвали да действат единично заради страх, че някой от аверите им може да ги издаде.

Нападали почти винаги в гръб. Така ограбените не виждали лицата им и трудно после можели да помогнат на полицията в разпознаването им. Използвали качулки и шапки, слагали и маски. От задигнатите чанти апашите вземали предимно пари и ценности.

Водещи новини

Още новини