Антимафиоти закопчаха лихвари в Шумен

Булфото
share

Спецполицаите от териториалното звено БОП - Шумен проведоха успешна реализация по задържането на двама лихвари.

Акцията е осъществена след близо половингодишно наблюдение на незаконната дейност.

В хода на оперативната работа антимафиоти, със съдействието на служители на „Специализирани полицейски сили” при областната дирекция и на районното управление в Нови пазар претърсили домовете на В.С. /34 г./ и И.П. /35 г./, както и в заложната къща, която двамата притежават в съдружие. От търговския обект са иззети списъци с описани в тях месечните вноски на длъжниците, дебитни карти, оставени като залог по кредитите, записи на заповеди, счетоводни и касови документи на заложната къща, както и сумата от около 15 000 лева.

При личния обиск от В.С. са конфискувани други множество дебитни карти на негови длъжници, заедно с ПИН–кодовете, и имената на хората, получили заем. До момента в хода на разследването на незаконна лихварска дейност е установено, че двамата са отпускали заеми срещу месечна лихва от 10 до 40%. Лихварите предлагали и „услугата” заем за период от няколко дни, като в този случай налагали лихва от 1% на ден.

По първоначални данни над 50 души са пострадали от престъпната дейност на задържаните, осъществявана на територията на Нови пазар, Каспичан и Провадия. Техни жертви са станали предимно хора в затруднено материално положение. В.С. и И.П. са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал.2 от НК. Извършват се разпити на свидетели пред съдия от Шуменския окръжен съд.

Процесуално-следствените действия се осъществяват под надзора на Окръжна прокуратура - Шумен.

Водещи новини

Още новини