Вучков: Реформата в МВР ще е само за новите служители

share

Едва ли МВР може да даде отговор на въпроса дали ще се научи истината за изчезването на Петко Сертов. Според мен няма нищо мистериозно. Не е нужно да бъдем в плен на мистерии. Издирването му е по един и същ подход, както при всички обявени за издирване хора. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в предаването "Още от деня" по БНТ.

Издирването имаше за цел да установи местонахождението му - нищо повече, добави министърът. Конкретни разчети за разходите по издирването на Сертов нямам. Имаше командировани двама полицаи в Гърция за три дни, които да установят местонахождението му, но те не успяха да го открият.

Относно заплахите за смърт срещу Петьо Блъсков вече се води разследване, увери Вучков. Подобни заплахи срещу него е имало и преди четири месеца. Ако заплахите са свързани с работата му трябва да бъдем безкомпромисни. Все пак се касае за свободата на словото, изтъкна министърът на вътрешните работи. Петьо Блъсков обяви, че е бил заплашван по телефона, заради разследванията на вестника за КТБ.

По повод информацията, че заподозрян за терористичните атаки във Франция е преминал през границата ни, министър Вучков каза: "Работим в контакти с чуждите служби на ниво прокуратура. Информацията ще бъде подавана оттам. Имаше казус в края на декември, който беше разрешен и показва, че нашите служби работят добре, въпреки критиките".

След кървавия атентат в Париж възникна необходимостта от засилване на охраната на обществените места. не бива да се сърдим заради това. Имаме засилен граничен контрол. По отношение на работата на разузнавателните служби - работят интензивно, посочи Вучков.

Реформата в МВР е крайно наложителна, увери министър Вучков. Това се налага заради орязването на бюджета на службата. Всички държавни служители, които работят в МВР са около 41 000. Те се пенсионират с първа категория труд, независимо от тежестта на професията, която упражняват. Идеята е да има вътрешно степенуване. Типичната администрация е от 6668 души. Бихме искали тези служители да бъдат подчинени на Закона за държавния служител и да се пенсионират с трета категория труд.

Тези промени няма да засегнат служителите, които са постъпили на работа в МВР преди 1.04.2015 г., уточни министър Вучков. Той посочи, че при постъпване на работа всички те са подписали договори при старите условия. Според него ако тези служители бъдат освободени от работа обезщетенията, които ще трябва да се изплатят ще са непосилни за МВР. Това означава, че служителите запазват досегашните си социалните нива на защита, завърши министър Вучков.

Водещи новини

Още новини