Затворник знаел кой е убиецът на ямболската адвокатка

share

11 години и седем месеца след зверското убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева прокуратурата неочаквано извади нов свидетел, готов да говори за една от най-скандалните съдебни саги, пише "24 часа".

Мъж, който лежи в затвора в Ловеч, обещал да направи разкрития за смъртта на юристката. В замяна поискал да стои по-малко зад решетките.

Прокуратурата извади скрития си коз вчера на поредното заседание по делото, но отказа информация дали е "сключила" сделка.

Процесът буксува от години, в последните три заради неуспешните опити на властите ни да върнат от чужбина у нас подсъдимата за убийството Димитринка Калайджиева. Тя е бивша прокурорска секретарка и бе дадена на съд задочно. Подсъдими с нея са мъжът й Пламен и ямболският бизнесмен и собственик на винарна Орлин Аврамов.

Усилията Димитринка да бъде доведена у нас обаче са претърпели провал.

По информация, която адвокат Виктор Бънев получил от чужбина, Англия окончателно е отказала да върне издирваната от 10 г. българка у нас. Преди десетина дни Върховният съд потвърдил решение на първата инстанция да не се издава европейска заповед за арест на Димитринка. Местната прокуратура подала протест до парламентарна комисия, която отказала да разгледа случая. Решението на Лондон обаче не е пристигнало официално в съда в София. Затова магистратите решиха, че засега не могат да възобновят делото само в присъствие на двама от подсъдимите.

Очаква се то да тръгне отново на 17 ноември, когато новият свидетел Илия Николов ще бъде докаран с конвой от ловешкия затвор в София. Прокурор Милко Момчев поиска да се промени изцяло ходът на процеса и Николов да бъде разпитан първи, тъй като бил "изключително важен" за доказване на истината.

Съдия Владимир Астарджиев разпореди впризовката да се уточни, че свидетелят трябва да е в залата в 9,30 ч. Николов написал писмо и саморъчни показания на 5-6 страници, които били твърде нечетливи. В тях обяснявал, че навремето е лежал в ареста с Пламен Калайджиев. Един ден Пламен бил признал, че в негово присъствие Димитринка е убила със сатър адвокатката Надежда Георгиева.

"Няма такова нещо. Не го познавам този човек", реагира вчера Пламен Калайджиев. За разлика от Димитринка той мина през дело за екстрадиция, полежа из арестите и сега е на свобода. Обявен е за издирване през 2000 г. - малко след като за убийството е обвинен бизнесменът Орлин Аврамов, бивш работодател на Георгиева.

Пламен Калайджиев е засечен от Интерпол в Словакия, в кола на път за България през октомври 2001 г. У нас е докаран на 11 януари 2002 г.

Вчера четирима адвокати изразиха съмнение, че соченият от прокуратурата съкилийник е надежден свидетел, защото е зависим от разследващите и се надява да обединят присъдите и да му намалят наказанието.

"Този сценарий ми напомня един друг - случая със свидетеля Владо Иширковеца по делото "Белнейски", каза адвокатът на Аврамов Тошко Тенев. Писмото на Николов било пратено до прокуратурата. "Смущаващо е защо не е адресирано до съда, който гледа делото. Още по-смущаващо е, че свидетелят споменава за уговорки относно присъдите", коментира Тенев.

По закон съдът няма право да откаже разпит на свидетеля. Друг е въпросът дали той ще им даде вяра при приключването на делото или не.

Надежда Георгиева бе убита през февруари 2000 г., но точният ден и час на смъртта й досега не са установени. Смята се, че адвокатката е заклана два дни преди да открият трупа й. Той е намерен от нейна колежка на 28 февруари 2000 г. в мезонет на ул. "Хайдушка гора" в столичния кв. Стрелбище. Лицето на жертвата е обезобразено, нанесени са 9 удара със сатър по черепа и тила. Върху тялото е хвърлено одеяло, край него са включени два калорифера, за да се заличат следите.

Водещи новини

Още новини