Димитър Георгиев: Действията на полицията в Катуница се преценяваха на място

Булфото
share

Действията на полицията бяха преценени съобразно събитията в Катуница, заяви в интервю за БНР заместник-министър Димитър Георгиев.

Единствената цел беше – да не се допусне да има наранявания или да се дават други човешки жертви. Има трима ранени полицаи, двама със счупени ръце от началото на сблъсъците. Основната цел е да се опази човешкият живот. Операцията, която проведе полицията снощи, е правилна с оглед на това, че не се допуснаха други пострадали, каза Димитър Георгиев.
Не бива да се политизира тази тема, каза Георгиев.


В конкретния случай законът се приложи бързо, заяви Димитър Георгиев. Ще се установява за пътнотранспортното произшествие дали е било нарочно деяние или случайно, ще се проверяват предварителни сигнали и дали има протоколи в тази посока. Но полицията хвана извършителя на това деяние, в същото време хвана извършителите на деянията, свързани с подпалването на къщите. Така че полицията равноправно прилага закона, каза Георгиев.


Той даде пример с това как действала полицията във Великобритания при безредиците там.


Не е имало насъскване, нито ръководене. Имало е организация, която е текла в мрежата. Събрали са агитки и футболни клубове и съобразно обстановката, е предприет такъв подход, за да няма жертви. Полицията е действала равноправно, без да налага етнически превес, на което и да е от социалните слоеве в българското общество.

Водещи новини

Още новини