Ивайло Спиридонов: Ръстът на престъпленията около центровете с бежанци е над 100%

share

Компетенцията на полицията е да пази външния периметър на общежитията със сирийски бежанци, вътре се охранява от други служители. Когато има конфликт между самите бежанци, каквито вече има, ние тогава се намесваме. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ комисар Ивайло Спиридонов, директор на СДВР.

"Полицията винаги е готова да реагира и затова имаме разположени и полицейски части около центровете за бежанци. Подготвени сме за всякакви ситуации, имаме и полицейски кучета, с които покриваме по-голям периметър. Полагаме усилия да засилим по-голям външен периметър. Хората, които са в тези центрове са на свободен режим и могат да ходят където си искат. На "Монтевидео 156" има център на католиците, където дават храна на бежанците, затова и там ние разполагаме постове, коментира Спиридоов.

"Ръст на престъпленията в района на центровете има и тя е над 100%. Тези престъпления са предимно кражби. Според мен проблемът е чисто финансов. Те получават по 65 лева на месец, което е крайно малко. Колегите забелязват, че тези кражби са предимно на храна. В последно време забелязваме и тенденция на престъпления от бежанци на бежанци", коментира Ивайло Спиридонов.

"Предполагам, че в бъдеще ще има нарастване на престъпленията в тази посока. Вероятно ще има българи, които ще се намесят с по-крути мерки. Нека всеки гражданин да има предвид, че тези хора са дошли тук, за да спасят живота на близките си", коментира Спиридонов.

"Много ни е трудно, тъй като в столицата се намират всички главни сгради, посрещат се ежедневни мероприятия, има и протести, служителите на вътрешните работи в същото време намаляват", завърши той.

Водещи новини

Още новини