СДВР: Престъпността в София намалява (видео)

share

Това което можем да кажем за работата ни през 2012 година е, че отчитаме намаление на престъпленията с около 9% за столицата. Работата ще продължи. Кражбите са най-големия проблем, който тормози гражданите и гостите на София.

Това каза шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов, на пресконференция за отчета на СДВР. Трябва да надграждаме над постигнатите резултати. Отчитаме намаляване и на икономическите престъпления. Престъпленията извършени от малолетни и срещу малолетни, също са намалели. 22-ма служители на СДВР са обвинени в извършване на престъпления, което запазва тенденцията да се борим срещу корупцията в МВР. Що се отнася до предстоящите избори мога да заявя, че ще се борим много активно срещу всички нарушения и най-вече срещу сигналите за купуване на гласове, обеща Йорданов. Всички сигнали ще се предават на прокуратурата и ще реагираме своевременно.

Екипът, който работи в СДВР е съставен от изключителни професионалисти, които се справят перфектно със своите задължения. Отчитаме и добрите инициативи по отношение на охранителна полиция и КАТ. Те също свършиха много полезна работа, каза още Йорданов. С повече мобилност се стремим да покрием всички сигнали, които получаваме. На базата на това с какви ресурси разполагаме, съм на мнение, че се справяме добре. Техниката се нуждае от подмяна, като говоря главно за автомобили, но и другата техника също има нужда от подмяна, разкри той. Видеонаблюдението се развива доста добре. Работата ни със общината в това отношение е на доста високо ниво.

Повечето убийства, които са извършени в столицата, са от битов характер, продължи Йорданов. Не мога да пропусна добрата работа на колегите по време на протестите в София. Те си свършиха отлично работата. Има липса на кадри в СДВР. Причините за това са комплексни. Ако сведем липсата на хора до 2-3%, ще се справяме много по-добре с работата си. Дори и при липсата на масови мероприятия, хората пак не достигат. Аз се шегувам, че след големите градове в страната като София, Варна, Пловдив, следва Люлин. Този огромен район се обслужва от 4-5 екипа, което е крайно недостатъчно и се отразява на качеството на услугата, която ние предлагаме, разкри Валери Йорданов.

Никой не може да отчете реално, колко хора пребивават в София. Джебчийските кражби се извършват главно в центъра на столицата. При тях също отчитаме спад. Всеки един район на София се характеризира с определен род кражби. В крайните квартали преобладават домовите кражби и кражбите на автомобили, допълни Йорданов. При кражбите на автомобили също отчитаме намаление, но те си остават сериозен проблем, с който ще продължим да се борим. Най-големият брой сигнали, които получаваме, е за нарушаване на нощната тишина и спокойствието на гражданите. За тези сигнали също са взимат необходимите мерки и работата по отразяването им е на доста високо ниво, завърши Йорданов.

Водещи новини

Още новини