Четири банди удрят "Люлин"

share

Дилърите стават 2 в 1 - освен дрога пласират и крадени лаптопи.

Около четири бригади атакуват живеещите в столичния квартал „Люлин” през уикендите, пише "Монитор", като се позовава на анализа на полицаите от столичното Девето районно, които са реагирали на 12 сигнала за кражби от петък до неделя.

"Това не е една група – предполагаме, че са три - четири. Може част от извършителите да идват и от Перник", коментираха полицаи.

При класическата домова кражба участват най-често двама души – един влиза, друг стои пред входа или на площадката на етажа и гледа за хора. По-големите и обиграни бригади са от четирима и си подсигуряват съгледвач и пред блока, и във входа, като шофьорът също е нащрек и гледа за свидетели и патрули. Една от тенденциите, която отчитат полицаите, е, че пада долната граница и вече хлапета на по 16 - 17 започват да крадат.

И ако доскоро се смяташе, че заложните къщи основно приемат задигнати вещи, вече това правят и дилърите на дрога. Това е така, защото голяма част от крадците са наркозависими. Понякога те отиват директно с лаптопа при своя пласьор. Характерно за наркоманите е, че те са склонни да продадат вещи за няколко хиляди лева само за 100 - 200 лева, ако са изпаднали в абстиненция.

Освен дилъри за пласиране на крадени вещи се използват още продавачи в денонощни магазини, таксиметрови шофьори и квартални кафенета. "При тези хора минава някой и казва, че търси евтини джанти например. "Ако изпадне нещо, ми се обадете". На този принцип върви търговията”, казват полицаи.

Сайтовете в интернет, в които всеки може да качи вещ за продаване, също се използват от крадците. В един от порталите бил качен лаптопът на момиче, което си го познало по специфичната клавиатура.

Доста често на полицаите се налага да тръгнат по пътя на вещите, тъй като на мястото почти никога няма отпечатъци или оставени други следи. Затова и разследващите от Девето районно задължително отиват втори път след групата за огледи на мястото. "Много е важно да придобиеш представа на място за кражбата. Веднъж така, като слизахме по стълбите от обрано жилище, намерихме телевизора на жената, който беше скрит в блока. Явно е имало хора и не са успели да го изнесат”, коментираха полицаи с дълъг стаж в разследването на кражби.

Водещи новини

Още новини